background image
Mijn Winkelmandje
Code rood: hoe behandel ik couperose? – Beauty Center

Code rood: hoe behandel ik couperose?

Gepost op 09/10/2020 in Skincare
wat is couperose, hoe voorkom en behandel je het?

Na een herfstwandeling of glas wijn: iedereen heeft weleens een blos op de wangen. Maar wanneer deze kleur permanent is, heb je last van couperose. Wat is couperose nu juist, hoe voorkom je het en kan je het behandelen?

Wat is couperose?

Bij couperose gaan kleine bloedvaatjes onder de huid zich uitzetten, met rode vlekken in het gezicht als gevolg. Die hebben vaak de vorm van lijnen of stervormige plekken en komen meestal voor op de wangen, het voorhoofd, de kin en de neus. Couperose is helaas permanent, maar werkt wel in vlagen: soms zijn de rode vlekken wat minder opvallend, andere keren dan weer wat meer. Als het buiten kouder is, bijvoorbeeld, is de huid meer geïrriteerd en zie je meer vlekken. Gaan de haarvaatjes ontsteken, dan groeit couperose uit tot rosacea, wat er een beetje uitziet als acne. Volgens een schatting zou zo’n 10% van alle Nederlanders last hebben van couperose. Wist je trouwens dat ook enkele bekende celebrities zoals Cameron Diaz, Renée Zellweger en Sam Smith hier last van hebben?

Wat is de oorzaak van couperose?

De echte oorzaak is onbekend, al zijn er wel sterke aanwijzingen dat je genen voor een stuk meespelen. Heeft je (groot)moeder last van dit huidprobleem, dan is de kans groot dat jij dat ook zal hebben. Bovendien zijn er enkele dingen die couperose verergeren:

  • Kou. In de herfst en winter is de huid meer geïrriteerd en krijg je meer last van rode vlekken. Maar ook in de zomer kan je een rodere huid krijgen omdat de zon de microcirculatie van je huid versnelt en voor een rode kleur zorgt.
  • Leeftijd. De eerste tekenen van couperose treden meestal pas op tussen je 25ste en 30ste. Het hoogtepunt bereik je wanneer je ongeveer 45 jaar oud bent.
  • Ongezonde voeding. Vooral alcohol, koffie en pikante voeding.

Wat te doen tegen couperose?

Couperose is een heel onschuldig huidprobleem, maar de huid kan vaak wel onaangenaam strak aanvoelen en gevoelig zijn. Heb je er veel last van, dan is het verstandig om een afspraak te maken bij een dermatoloog. Onderstaande producten kun je uitproberen om de roodheid in het gezicht verminderen en/of camoufleren.