Contact Klantenservice Winkelzoeker
Dit moet je weten over je huid & je hormonen – Beauty Blog

Dit moet je weten over je huid & je hormonen

Gepost op 28/06/2023 in Skincare
invloed-hormonen-huid

Een dagelijkse blootstelling van je huid aan allerlei externe agressies veroorzaakt wel eens huidveranderingen. Ook een interne factor van je lichaam zorgt voor deze veranderingen: onze hormonen. De hormoonproductie bij vrouwen explodeert in de puberteit en daalt met de leeftijd. Maar welke invloed hebben ze exact op onze huid?

De invloed van je hormonen op je huid

Verschillende hormonen beïnvloeden makkelijk de conditie van onze huid. Allereerst: oestrogeen, progesteron en testosteron. Dit zijn geslachtshormonen, wat betekent dat ze een belangrijke rol spelen bij de voortplanting en regeling van de menstruatiecyclus. Daardoor bepalen ze een groot deel in het leven van vrouwen: ze verschijnen in de puberteit en nemen geleidelijk af tot de menopauze. Progesteron verhoogt de talgproductie, terwijl oestrogeen de productie van collageen, elastine en hyaluronzuur stimuleert. Het gevolg? Een soepelere en gehydrateerde huid!

Cortisol. Nog een extra hormoon dat in grote hoeveelheden door het lichaam wordt afgescheiden in stresssituaties en de talgproductie stimuleert. Heb je stress? Dan zie je al sneller onzuiverheden verschijnen. Het goede nieuws? Er bestaat een oplossing voor elke hormonale episode in onze huid. Hoe beter we de signalen van onze hormonen begrijpen, hoe beter we daarop kunnen reageren met de juiste skincare.

Menstruatiecyclus en de gevolgen voor je huid

De menstruatiecyclus beïnvloedt onze huid tijdens haar ontwikkeling. In de week vóór de menstruatie daalt het oestrogeengehalte, terwijl progesteron en testosteron stijgen. Dat leidt tot een hoge talgproductie. Dat leidt tot een hoge talgproductie en dus voor een vettere huid! Vergeet je gezicht dus niet te reinigen met een zachte reiniger. Heb je last van puistjes? Dan raden we je aan een anti-acne behandeling te gebruiken.

Tijdens de menstruatie zijn de hormonen op hun laagst. Dat resulteert in een droge, gevoelige en reactieve huid, wat puistjes kunnen veroorzaken. Naast anti-acnebehandelingen compenseert een intensieve hydratatie boost de daling van de natuurlijke collageenproductie veroorzaakt door oestrogeen.

Na de menstruatie stijgt je oestrogeen weer. Eerst ziet de huid er nog dof uit, maar ze straalt meer met de dag en zal weer voller worden. Tijdens deze periode kun je een scrub inschakelen om de celvernieuwing te stimuleren en de huidtextuur te verfijnen.

1114082
1168493
1159673
1165553
1146051
1087517
17110
1014598
971660

Zwangerschap en menopauze: welke invloed op je huid?

De zwangerschap en de menopauze: twee andere periodes die leiden tot grote hormonale veranderingen. Tijdens de zwangerschap worden alle hormonen op zijn kop gezet. Met een beetje geluk krijg je een stralende zwangerschapslook. Maar progesteron en testosteron kunnen leiden tot de vorming van bruine vlekken in je gezicht, beter gekend als het zwangerschapsmasker of melasma. Verminder de intensiteit ervan door dagelijks een zonnecrème met hoge SPF aan te brengen. Wat na de bevalling? Geen zorgen, de vlekken verdwijnen weer vanzelf.

Nog een aandachtspuntje: in de menopauze dalen de hormonen en dit is voelbaar op de huid. De kenmerken? Een droge, gevoelige en dunne huid zonder uitstraling. Dit versnelt de veroudering door de huid te markeren en de huidverslapping te accentueren. Het geheim is om de huid comfort en zachtheid te geven, met anti-agingproducten die voldoen aan de behoeften van de rijpere huid.

1167863
1161997
1158245
1147262
1170803
1152064

Wil je nog meer beautyproducten ontdekken? Neem dan snel een kijkje op onze ICI PARIS XL webshop!