Contact Klantenservice Winkelzoeker
BeautyQ: hoe verzorg ik mijn gevoelige huid? – Beauty Blog

BeautyQ: hoe verzorg ik mijn gevoelige huid?

Gepost op 06/11/2020 in Skincare
hoe verzorg ik mijn gevoelige huid?

In onze Beauty&YOU-community komen regelmatig vragen binnen over de verzorging van de gevoelige huid. Beauty Advisor Evelien beantwoordt al jullie vragen en geeft je de beste tips!

Beauty Advisor Evelien

Waardoor krijg je een gevoelige huid?

Beauty Advisor Evelien: “Sommige mensen hebben van nature een gevoelige huid. Zij zijn ermee geboren en die genetische aanleg verandert de rest van je leven niet. Maar je huid kan ook gevoelig wórden. De oorzaak daarvoor kan verschillend zijn. De koude buitenlucht of de droge lucht binnenshuis kunnen je huid gevoelig maken, vandaar dat een gevoelige huid vaker voorkomt in de herfst en de winter dan in de zomer. Door het gebruiken van verkeerde verzorgingsproducten kan je huid (tijdelijk) gevoelig worden. Het zal je niet verbazen dat roken en luchtvervuiling ook een steentje bijdragen: ze belasten je huid en verminderen de huidweerstand. En wist je dat ook stress invloed heeft op je huidconditie? Langdurige stress zorgt voor vrije radicalen in je lichaam en die schadelijke deeltjes brengen de huidbarrière uit balans. Gevolg: een huid die gevoelig reageert.”

Hoe herken je een gevoelige huid?

“Een gevoelige huid voelt snel trekkerig, droog en geïrriteerd aan. Na het reinigen kun je daar last van hebben, maar ook als het buiten koud is of wanneer je een verzorgingsproduct gebruikt dat nét even te hard werkt. Ook roodheid is iets wat echt bij de gevoelige huid hoort, vooral op de wangen. Bovendien kun je je hier en daar ruwe plekjes krijgen.

Een gevoelige huid is overigens iets anders dan een overgevoelige huid. In dat laatste geval is er sprake van een allergie voor bepaalde stoffen. Kom je in contact met de stof waar je allergisch voor bent, dan geeft dat roodheid, een pijnlijk, brandend of prikkend gevoel en vaak ook jeuk. Bij gewone gevoeligheid zijn de symptomen zijn veel minder heftig. Gelukkig maar!
Twijfel jij of je een gevoelige huid hebt? Met onze online Skin Advisor ontdek je welk huidtype je hebt én welke producten het beste zijn voor jouw huid.”

Is een gevoelige huid altijd een droge huid?

“Nee, ook een vette of gecombineerde huid kan gevoelig zijn. Bij een vette huid heb je misschien het gevoel dat je extra goed moet reinigen, maar dat stimuleert je huid juist om meer talg aan te maken. Dat levert dus heel snel weer glimmende plekken op. Bovendien kan je huid er onrustig van worden en rode vlekjes of schilfertjes vertonen. Een gevoelige vette huid heeft dus milde reinigers en lichte moisturizers nodig.”

Hoe verzorg je een gevoelige huid?

“Het antwoord daarop is: vermijd zoveel mogelijk prikkels. Kou, hitte, felle zon, té werkzame ingrediënten in cosmetica: ze kunnen je huid allemaal op hol brengen en de gevoeligheid erger maken. Een gevoelige huid moet je daarom met zachtheid behandelen. Dit zijn de belangrijkste dingen waar je op kunt letten:

  1. Douche niet te lang en gebruik lauwwarm water (zeker niet heet!). Douchen met warm water kan je huid uitdrogen en daar wordt je huid alleen maar nóg gevoeliger van.
  2. Gebruik geen agressieve scrubs met korreltjes. Je bovenste huidlaag is al wat poreus, daarvoor is een scrub echt veel te grof.
  3. Gebruik altijd een bescherming tegen de zon. Een gevoelige huid kan zichzelf minder goed beschermen tegen uv-stralen, dus een SPF is echt een must.
  4. Kies voor huidverzorgingsproducten die je gevoelige huid tot rust brengen. Ga voor kalmerende en ontstekingsremmende werkstoffen, zoals algen-extract, kamille, groene thee of zoethout. Aanraders voor een gevoelige huid zijn Lancôme Hydra Zen Hydraterende Antistress Dagcrème, Kenzoki Lotus Blanc Melt-In Moisturizing Lotion en Clinique Comfort on Call Allergy Tested Relief Cream.”

Hoe reinig je een gevoelige huid?

“Omdat de huidbarrière bij een gevoelige huid uit balans is, moet je echt voor extreem milde reinigingsproducten kiezen. Je wilt natuurlijk niet dat een product zó goed reinigt dat de huidbarrière nog verder aangetast wordt! Voor een gevoelige huid zijn Sisley Cleansing Milk with White Lily en Clinique All About Clean All-in-One Cleansing Micellair Milk + Make-Up Remover fijn. Je masseert de reinigingsmilk in met je vingers en verwijdert hem met een tissue of wattenschijfje. Dat is milder voor je huid dan reinigen met water. Om je huid na het reinigen weer in balans te brengen en te kalmeren gebruik je Clarins Soothing Toning Lotion of Lancôme Tonique Confort.”

Mag je een gevoelige huid exfoliëren?

“Zoals hierboven al gezegd: scrubben met een korreltjescrème is geen goed idee als jouw huid gevoelig is. Maar exfoliëren kan zeker wel! Kies daarvoor wel een supermilde exfoliant, zoals Sensai Silky Purifying Silk Peeling Powder of Clinique Clarifying Lotion Skintype 1. Door regelmatig te exfoliëren verbeter je de huidstructuur en kan je huid ook beter vocht vasthouden. Dat helpt bij het verminderen van gevoeligheid.

Breng je huid na het exfoliëren, net als na het reinigen, weer tot rust met een kalmerende lotion. Merk je dat je huid na het exfoliëren oncomfortabel aanvoelt? Dan is het beter om deze stap in je routine voorlopig even over te slaan.”

Wat kun je doen aan die roodheid?

“Wanneer een gevoelige huid geprikkeld wordt, komt er histamine vrij. Histamine brengt een reactie in de huid op gang waardoor de bloedvaatjes wijder worden. Je ziet dat door je huid heen: er verschijnen rode vlekken. Je huid zo min mogelijk prikkelen is natuurlijk de beste manier om roodheid tegen te gaan, maar kalmerende huidverzorgingsproducten kunnen ook helpen. Probeer Clinique Redness Solutions Daily Relief Cream maar eens. Na een paar weken deze dagcrème gebruiken merk je dat de roodheid echt verminderd is.

Om de rode kleur direct te verdoezelen kun je Bye Bye Redness van It Cosmetics gebruiken. Deze zachtgroene dagcrème camoufleert de haarvaatjes en kalmeert je huid. Wil je alleen plaatselijk wat roodheid wegwerken, dan gebruik je Clinique Instant Relief Mineral Powder of BE Creative Make Up Ideal Colour. Deze kleurcorrigerende make-up neutraliseert de roodtonen in je huid.”

Hoe geef je een gevoelige huid meer weerstand?

“Er zijn gelukkig best veel werkstoffen waarvan we weten dat ze de huidbarrière versterken en daarmee de huidweerstand verhogen. Lavendel, zoethout, soja en avocado bijvoorbeeld, maar ook vitamines, mineralen en lipiden (vetstoffen). Zodra je huid sterker is, kan ze prikkels van buitenaf beter afweren. Clarins Skin Beauty Repair SOS Treatment for Sensitive Skin, Biotherm Life Plankton Sensitive Emulsion en Indeed Labs Calming 10 Balm zijn speciaal geschikt voor de gevoelige huid.

Daarnaast kun je je huidweerstand ook verhogen door meer essentiële vetzuren op je menu te zetten. Het lichaam zet die vetzuren om in stoffen die ontstekingen tegengaan en daarmee rem je ook de ontstekingsreactie in de gevoelige huid af. Essentiële vetzuren vind je bijvoorbeeld in vette vis zoals zalm en makreel, maar ook in walnoten, avocado en lijnzaadolie. Mmm, daar maak je een heerlijke salade mee!”

Mag je met een gevoelige huid in de zon?

“Je hoort het misschien liever niet, maar met een gevoelige huid kun je beter uit de zon blijven. De infraroodstralen die de zon zo lekker warm maken en de uv-stralen die je huid een tintje geven zijn geen van beide goed voor jouw gevoelige huid. Kom je toch in de zon, zorg er dan in ieder geval voor dat je huid goed beschermd is. Het beste is een zonproduct met een hoge SPF dat óók beschermt tegen infrarood, zoals Lancaster Sun Sensitive Delicate Fresh BB-Cream SPF 50. Reageert jouw gevoelige huid op een chemische zonnefilter, probeer dan eens een minerale filter, zoals Clinique Sun Mineral Sunscreen Lotion for Face SPF 30. De kans op een huidreactie is daarmee veel kleiner.”