Contact Klantenservice Winkelzoeker
Face time: dit doet blauw licht met je huid – Beauty Blog

Face time: dit doet blauw licht met je huid

Gepost op 13/08/2020 in Skincare
Shot of a young woman using a smartphone and having coffee in the kitchen at home

Nu we meer en meer tijd voor schermen doorbrengen, is het hoog tijd om even stil te staan bij de effecten van blauw licht op je huid. Want in real life heb je wél een filter nodig!

Urenlange Zoom-meetings bijwonen, Netflixen en eindeloos door je Insta-feed scrollen, blijkt niet alleen een slecht idee voor je ogen. Ook je huid kan behoorlijk wat negatieve effecten downloaden van je schermtijd! Blauw licht kan immers zorgen voor veroudering en hyperpigmentatie. En nu je meer en meer tijd doorbrengt voor je tv-scherm, laptopscherm, tablet en smartphone, is het hoog tijd om je huid een beschermende filter aan te meten!

Wat is blauw licht?

Blauw licht behoort tot het spectrum van zichtbaar licht, en is een hoogenergetisch licht met een korte golflengte. De grootste bron van blauw licht is de zon, die dit verspreidt net als UVA- en UVB-stralen. Maar blauw licht wordt ook binnenshuis uitgestraald: door bepaalde lampen, onze smartphone, tablet, tv-scherm en computerscherm. Wat het doet? Het zorgt ervoor dat je alert blijft en je zelfs beter dingen kan onthouden. Dat is ook waarom je ’s avonds moeilijker in slaap kan vallen als je eerst televisie hebt gekeken of lang door je smartphone hebt gescrold. Maar het heeft ook een aantal negatieve effecten: het draagt bijvoorbeeld bij aan de vermoeidheid van je ogen, een wazig zicht en oogziekten als cataract en glaucoom. Ook kan het hoofdpijn en slaapstoornissen veroorzaken of verergeren.

Is blauw licht schadelijk voor je huid?

Er is steeds meer toenemende data over de negatieve effecten van blauw licht op je huid. Blauw licht genereert vrije radicalen, die net als de schadelijke UVA-stralen van de zon bijdragen aan de vroegtijdige veroudering van je huid. Maar het dringt zelfs nog dieper in je huid dan die UVA-stralen: tot in de dermis waar je collageen en elastine zitten. Resultaat: je huid wordt minder stevig en krijgt fijne lijntjes en rimpels ... Bovendien kan het ook hyperpigmentatie (donkere vlekken) versterken. 

Wat kan ik doen tegen blauw licht?

De zon stelt je huid bloot aan een hogere dosis blauw licht dan je schermen, maar toch is het slim om ook je schermen even onder de loep te nemen. Verlaag de helderheid van al je schermen (maar niet té veel zodat je je ogen vermoeit), laad je toestellen op in een andere kamer en activeer de nachtmodus van je smartphone. Plan je een lang telefoontje? Ga dan handsfree: zo verminder je de kans op hyperpigmentatie aan de zijkant van je gezicht, waar je je smartphone vasthoudt. Probeer natuurlijk ook zoveel mogelijk social distance te bewaren van al je schermen.

En ten slotte, bescherm je huid met de juiste verzorging:

  • Time Beschermende Anti-Aging Fluid SPF 50+ van ICI PARIS XL heeft een zeer hoge zonnefilter en beschermt ook tegen blauw licht en infraroodstralen die vroegtijdige veroudering van de huid kunnen veroorzaken. Hij is heerlijk vloeibaar, voelt niet vet aan en is geschikt voor elk huidtype.
  • Als je in de stad woont, wordt je huid nog meer dan anders blootgesteld aan externe factoren als vervuiling en smog. Bescherm haar dan met de Intense Moisturizing Antipollution Balm SPF 20 van Collistar die ook blauw licht tegenhoudt en je huid weer energie geeft.
  • Sisleyouth Energizing Super Hydrating Youth Protector van Sisley beschermt tegen alle soorten vervuiling: binnenshuis, buitenshuis en van blauw licht. De crème bevat extracten van ginseng en kiwi die je huid helpen verkwikken en je huid weer laten stralen.
  • De zijdezachte gel Superdefense SPF 40 van Clinique gaat een vermoeide huid en huidveroudering tegen. De antioxidanten in de formule beschermen tegen vervuiling en blauw licht, maar ook tegen UVA en UVB. Daarnaast corrigeert deze gel een ongelijkmatige teint, dofheid en fijne lijntjes.
  • De krachtige oogverzorging Advanced Night Repair Intense Reset Concentrate van Estée Lauder herstelt de schade van blauw licht, maar ook van slaaptekort, uv en vervuiling. Zo zien jouw ogen er straks een pak jeugdiger en stralender uit!
  • Met Skin Life Shield & Glow Primer 2-in-1 SPF 30 van Lancaster bescherm je je huid drievoudig: tegen indoor-, outdoor- én digitale milieuvervuiling zoals UVA, UVB, blauw licht, stress, vermoeidheid, airco en luchtvervuiling. De luchtige, roze textuur versmelt met je huid en verfraait je teint meteen met een jeugdigere uitstraling als resultaat.
  • Ga nog een stap verder en gebruik ook make-up die beschermt tegen blauw licht. Skin Long-Wear Powder Foundation van Bobbi Brown is een comfortabele vloeibare foundation die verandert in een poeder bij het aanbrengen en je een zachte, matte finish geeft. Ideaal voor vettere huidtypes.
  • Over je foundation kan je nog een beschermend poeder aanbrengen dat je make-up langer doet houden en een natuurlijkere finish geeft. Flash-Nude Powder van Filorga doet precies dat én beschermt ook nog eens tegen blauw licht, infrarood en dagelijkse vervuiling.