WinkelzoekerKlantenservice
Alles over UVA en UVB in je skincare routine – Beauty Blog

Alles over UVA en UVB in je skincare routine

Gepost op 12/07/2022 in Skincare
UVA-UVB SPF skincare

Een beschermingsfactor tegen schadelijke uv A- en B-straling staat niet op zichzelf. Maar om je huid gezond te houden, breng je best wel een breedspectrumzonnecrème aan tijdens je skincare routine. Hier leggen we het onderscheid tussen uv A- en uv B-straling uit en waarom je je huid best beschermt tegen de effecten van deze straling.

Wat is uv A-/uv B-straling ?

De straling van de zon kent twee types uv-licht: uv A en uv B. Uv B-stralen kunnen het huidoppervlak beschadigen en zonnebrand en huidkanker veroorzaken. Uv A-stralen dringen door in de diepere huidlagen en breken de celstructuur af. Op lange termijn kan dit leiden tot huidschade, zoals de vorming van rimpels, verlies van stevigheid, hyperpigmentatie en melanomen.

Een SPF (Sun Protection Factor) duidt de hoeveelheid bescherming van een zonnecrème aan tegen uv A-/uv B-straling.

De voordelen van bescherming tegen uv A-/uv B-straling voor je huid

Als je goed voor je huid wilt zorgen, heb je een optimale bescherming tegen uv A-/uv B-straling nodig. Het consequent aanbrengen van een zonnecrème bestrijdt niet alleen tekenen van vroegtijdige huidveroudering (zoals fijne lijntjes en rimpels), maar je verkleint ook het risico op verschillende langetermijneffecten.

Nog niet overtuigd? Zonnecrème draagt ook bij aan een gelijkmatige teint. Je huid ziet er mooier uit, omdat de essentiële eiwitten bescherming krijgen waardoor het soepel en gezond blijft.

Hoe gebruik je producten die beschermen tegen uv A-/uv B-straling ?

Kies een formule die zowel beschermt tegen uv A- als uv B-straling, bij voorkeur met een SPF van 30 of hoger. Zoek een chemische of fysische zonnecrème dat voldoet aan de behoeften van jouw huid. Hoewel ze beiden hetzelfde doel bereiken, werken ze wel op een andere manier.

Fysische (of minerale) zonnecrèmes blijven op het huidoppervlak zitten en weerkaatsen de stralen weg van de huid. Chemische zonnecrèmes bevatten filters die in het huidoppervlak dringen en de uv A- en B-stralen absorberen.

Voor welke huidtypes zijn producten die beschermen tegen uv A-/uv B-straling geschikt ?

Zonnecrèmes passen bij elk huidtype en iedere huidskleur dus gebruik je ze ook best op dagelijkse basis. Tegenwoordig voelen de formules ook niet meer zo vet aan, verstoppen ze je poriën niet meer en laten ze ook geen witte film meer achter.

Als je last hebt van een gevoelige huid, roodheid of rosacea, raden we je aan om een minerale zonnecrème te gebruiken door zijn mildere eigenschappen. Als je liever een zonnecrème hebt die sneller in de huid trekt, ga je best voor een chemische variant.

Hoe vaak moet ik producten gebruiken die beschermen tegen uv A-/uv B-straling ?

Een SPF kom het hele jaar door van pas, ook als het bewolkt is en zelfs als je een hele dag binnen vertoeft. Uv A-stralen dringen namelijk door glas, dus je huid kan zelfs door een raam heen blootstelling krijgen van de straling van de zon.

Breng je eerste laag zonnecrème aan minstens 15 minuten voordat je de zon in gaat en herhaal elke twee uur. Als je gaat zwemmen of veel zweet breng je vaker zonnecrème aan, zelfs bij een waterproof formule.

Hoe kan ik producten die beschermen tegen uv A-/uv B-straling toevoegen aan mijn skincare routine ?

Breng een zonnecrème ’s morgens aan als laatste stap van je skincare routine en gebruik daarna geen andere skincare producten meer. Deze kunnen het SPF-product verdunnen, waardoor de werking vermindert. 

Wacht lang genoeg zodat je moisturizer de tijd krijgt om voldoende in te trekken en breng daarna een rijke laag zonnecrème aan op je gezicht en rond je ogen. Gebruik een hoeveelheid ter grootte van ongeveer een kwart theelepel.

Onze producten met een SPF :

BP_1157062
BP_541993
BP_874717
BP_1109882
BP_578659
BP_1014703
BP_735634
BP_1012743