Contact Klantenservice Winkelzoeker
Start to scrub: dit moet je weten over scrubben – Beauty Blog

Start to scrub: dit moet je weten over scrubben

Gepost op 07/05/2021 in Skincare
Scrub_1900x1070

Het is weer bijna tijd voor blote benen. Wat heb je nodig om je lichaam van top tot teen zomerklaar te maken? De juiste scrub!

Wat doet een scrub?

Je huid vernieuwt zich voortdurend. In de diepere huidlagen worden nieuwe huidcellen aangemaakt die na ongeveer vier weken het huidoppervlak bereiken. Daar sterven ze af en laten ze los: je verliest zo ongeveer 30.000 dode huidcellen per minuut! Wanneer dode huidcellen zich opstapelen, krijgt je huid een doffe waas. Een scrubcrème (ook wel korreltjescrème genoemd) haalt het bovenste laagje dode huidcellen weg. Scrubben kun je zien als een intensieve schoonmaakbeurt.

Wat zijn de voordelen van scrubben?

Het leuke aan scrubben is dat je meteen resultaat ziet: je huid voelt glad en zijdezacht aan en krijgt een frisse glow. Zo mogen je blote benen gezien worden! Maar scrubben heeft nog veel meer voordelen:

  1. Scrubben is de perfecte voorbereiding op bruin worden. Want of je nu straks in de zon gaat liggen of met een zelfbruiner aan de slag gaat: je bruine kleur wordt mooier en egaler als je eerst hebt gescrubd.
  2. Scrubben stimuleert de celvernieuwing: wanneer de overtollige dode huidcellen worden weggehaald kunnen de nieuwe beter groeien. Daardoor voelt je huid steviger en gladder aan.
  3. Scrubben voorkomt ingegroeide haartjes. Het is dus slim om eerst te scrubben voordat je je benen gaat ontharen.
  4. Bodylotion wordt beter opgenomen als de dode huidcellen verdwenen zijn.

Wat is het verschil tussen scrubben, peelen en exfoliëren?

Exfoliëren is de term die wordt gebruikt voor het weghalen van het bovenste laagje dode huidcellen. Scrubben en peelen zijn twee verschillende manieren van exfoliëren:

  • Een scrub haalt de dode huidcellen weg door middel van kleine, schurende korreltjes. Deze methode wordt mechanisch exfoliëren genoemd.
  • Een peeling lost de lijmlaag tussen de dode huidcellen op met behulp van een zure stof (zoals fruitzuren) of enzymen. Deze methode wordt chemisch exfoliëren genoemd.

Sommige producten bevatten zowel korreltjes als een peelende stof. Die werken dus op twee manieren tegelijk.

Welke verschillende producten om te scrubben zijn er?

Scrubben kun je doen met een scrubhandschoen, zoals deze van ICI PARIS XL. Voordeel hiervan is dat je de handschoen eindeloos vaak kunt gebruiken, maar een nadeel is dat er geen verzorgende stoffen in zitten. Je doet dus niets anders dan dode huidcellen verwijderen.
Scrubcrèmes bevatten die verzorgende stoffen wel. Sommige scrubs zijn op basis van suikerkorrels, die zijn fijn voor een gevoelige huid. Scrubs op basis van zout zijn vaak wat grover, die gebruik je voor een normale, droge of vette huid.
Omdat de huid van je gezicht anders is dan die van je lichaam, bestaan er verschillende scrubcrèmes voor face en body. Gebruik de bodyproducten nooit voor je gezicht: de korreltjes zijn daarvoor te grof.
Tip: de tere huid van je lippen is nóg dunner dan die van de rest van je gezicht. Wil je je lippen scrubben, dan kies je daarvoor een speciale lipscrub, zoals Supa Scrub van KNC Beauty. Daarmee verwijder je losse velletjes en zijn je lippen klaar voor een mooie laag kleurr!

Hoe scrub ik mijn gezicht?

Reinig je huid eerst. Breng daarna een facescrub (Clarins Fresh ScrubFilorga Scrub & DetoxQiriness Le Wrap Exfolys) aan en masseer die zachtjes in. Besteed extra aandacht aan de T-zone (voorhoofd, neus, kin) maar vermijd de gevoelige huid rond je ogen. Spoel de scrubcrème weg met lauwwarm water en dep je huid zachtjes droog. Breng daarna je verzorging aaan.

Hoe scrub ik mijn lichaam?

Scrubben doe je altijd op een natte huid - onder de douche is dus ideaal. Neem een beetje van je bodyscrub (Only You Marine & Gardenia Body ScrubCollistar Talasso ScrubScento Cotton Flower & Musk Scrub) in je handen breng die aan met ronddraaiende bewegingen. Wrijf niet te hard maar laat de korreltjes het werk doen. Scrubben mag nooit pijn doen! Vergeet niet om de ruwe plekjes goed te scrubben, zoals je hielen, ellebogen, knieën en voeten. Spoel de korreltjes weg met lauwwarm water.

Hoe vaak moet ik mijn huid scrubben?

De huid van je lichaam kun je een of twee keer per week scrubben. Je merkt het vanzelf: als je op je benen een witte waas ziet en de huid wordt dof, dan is het tijd voor een scrubbeurt. Soms heb je behoefte aan meer: bijvoorbeeld als je na de zomervakantie aan het vervellen bent of als je de laatste restjes zelfbruiner wilt verwijderen. Een keertje extra scrubben kan dan geen kwaad.
Voor je gezicht ligt dat iets anders: voor een normale huid is een of twee keer per week voldoende, een droge of gevoelige huid scrub je maar één keer per twee weken.

Welke scrubs gebruik je bij een gevoelige huid?

Kies voor een gevoelige huid altijd een milde scrub, zoals Hydro-Biotic Velvety Scrub van Novexpert. Zorg dat je de scrub zachtjes aanbrengt, zonder veel druk op je huid uit te oefenen. Spoel de scrub goed weg, zodat er geen restjes op je huid achterblijven. Tip: je kunt een gevoelige huid ook scrubben met een spons. Voor je gezicht is de Konjac Gezichtsreinigingsspons van ICI PARIS XL fijn, voor je lichaam kun je de Detox Éponge Konjac au Thé Vert van Erborian gebruiken.

Is scrubben goed voor een droge huid?

Ja! Want juist een droge huid heeft er vaak moeite mee om dode huidcellen los te laten. Door te scrubben help je dat proces en kan je huid verzorgende en hydraterende bodylotions en bodycrèmes veel beter opnemen.

Wanneer is het beter om niet te scrubben?

Hoe heerlijk zacht je huid er ook van wordt, soms is het beter om niet te scrubben. Een overgevoelige huid bijvoorbeeld, die kan er echt niet tegen. Ook als je wondjes hebt, als je huid geïrriteerd is, als je verbrand bent in de zon of als je last hebt van eczeem, is scrubben niet aan te raden.