Bijgewerkt privacybeleid
Welke concealer past het beste bij jou? | ICI PARIS XL

Welke concealer past het beste bij jou?

| Beauty Basics
Welke concealer past het beste bij jou?

Er zijn zóveel concealers en correctors dat kiezen soms moeilijk is. Want hoe weet je nu welke het beste werkt voor jou? Ontdek hier welke concealer past bij jouw huidtype, huidtint en huidprobleem. Handig!

Concealer is een make-up product dat helpt om oneffenheden weg te werken en je teint zo egaal mogelijk te maken. Concealen is Engels voor ‘verbergen’ en dat is precies wat een concealer doet: het verbergt kleine schoonheidsfoutjes, zodat je huid er mooier, frisser en rustiger uitziet. Zie het maar als photoshoppen!

Wat is het verschil tussen concealer en corrector?

Concealer heeft de kleur van je huid en is bedoeld om je huid te verhelderen, imperfecties te camoufleren en kleine kleurverschillen te corrigeren. Een corrector overbrugt grotere kleurverschillen in je huid, zoals de donkere kringen onder je ogen of die rode vlekjes naast je neus. Correctors hebben daarom een bijzondere kleur, zoals lavendel, groen of paars. Door precies de tegenovergestelde kleur van je huidprobleem te gebruiken, heffen de kleuren elkaar op. Je kunt die color correcting concealers los vinden, maar er zijn ook handige paletten van, zoals Sleek Colour Correcting Palette. Corrector kun je ook vóór je concealer gebruiken, bijvoorbeeld op de donkere kringen onder je ogen. Wanneer je daar direct concealer op aanbrengt, kan dat een grauw effect geven.

In de realiteit is die scheiding tussen concealers en correctors niet zo duidelijk. Zo vind je in de winkel heel wat concealers die eigenlijk correctors zijn en concealers die verschillende tinten hebben waaronder een corrector. Kijk dus even naar de verschillende tinten voordat je bestelt of vraag advies aan de Beauty Advisors in de winkel.

Hoe gebruik je concealer?

Concealer breng je alleen aan op de plekjes waar het nodig is, dus niet op je hele gezicht. Daar is het product te dik voor en dat blijf je zien.

Over of onder je foundation? Dat is de grote vraag … De grote make-up artists zijn het erover eens: eerst je foundation, daarna je concealer. Dat is ook logisch, want door eerst een laagje foundation aan te brengen wordt je teint al veel rustiger en egaler. Alleen waar het nodig is breng je daarna nog concealer aan. Voor een kleurcorrector geldt precies het tegenovergestelde: eerst de kleurcorrector, daarna de foundation. De oranje of groene tint kan de kleur in je huid alleen maar neutraliseren als hij versmelt met je huid. Zou je de corrector over je foundation aanbrengen, dan blijft er een gek kleurwaasje zichtbaar.

Concealer aanbrengen gaat heel makkelijk met je vingers of met de beautyblender. Belangrijk: nooit wrijven maar altijd deppen! Werk je make-up af met een dun laagje poeder, dat fixeert de camouflage. Voor extra houdbaarheid kun je natuurlijk ook een primer gebruiken.

Hoe bepaal je de dekking van concealer?

Dikkere producten dekken meer dan dunne. Een cream concealer geeft dus een betere dekking dan concealerstick of vloeibare concealer. Voor alle producten geldt dat je de dekking geleidelijk op kunt bouwen in laagjes. Begin met een klein beetje en bekijk steeds of de dekking al voldoende is. Merk je dat je veel laagjes nodig hebt, dan kun je beter een meer dekkend product kiezen.

Welke concealer past bij mijn huidtype?

Om te ontdekken welke concealer het beste bij jou past, gaan we eerst je huidtype bepalen.

  • Mijn huid ziet er dof uit, voelt strak aan en heeft snel last van rode plekjes > jouw huidtype is droog
  • Mijn huid voelt glad en zacht aan, glimt niet en de poriën zijn nauwelijks te zien > jouw huidtype is normaal
  • Mijn huid glimt snel, heeft duidelijk zichtbare poriën en soms ook last van onzuiverheden > jouw huidtype is vet of gecombineerd

Bij een droge huid is een crèmeconcealer of concealerstick een goede keuze. Die producten dekken wel meer, maar kan je wel makkelijk blenden met je vingertoppen als je niet zoveel product nodig hebt. Vermijd alles met een matte finish of poederfinish, want daardoor lijkt je huid extra droog. Bij dit huidtype zijn Beyond Perfecting Concealer van Clinique en Synchro-Skin Correcting Gelstick Concealer van Shiseido fijne producten.

Bij een normale huid heb je een ruime keuze aan producten. Vloeibaar, poeder of stick, jij kunt het allemaal prima gebruiken. Teint Idole Ultra Wear Camouflage van Lancôme en Full Coverage Concealer van Bobbi Brown passen goed bij jouw huidtype.

Heb je een gecombineerde of vette huid, vermijd dan de crèmige sticks. Die zijn vrij vet waardoor het product makkelijk in je poriën kan kruipen. Een vloeibare, niet-vette concealer met een matte finish zoals Stay Naked Concealer van Urban Decay of Synchro Skin Self Refreshing Dual Tip Concealer van Shiseido geeft op jouw huid het mooiste resultaat. Die kun je ook makkelijk opbouwen in laagjes zodat je toch een goede dekking krijgt. Heb je toch meer dekking nodig? Gebruik dan een crèmeconcealer, maar kies dan zeker een matterende foundation en poeder goed af met bijvoorbeeld het Transparant Compactpoeder van BE Creative Make Up.

Welke concealer past bij mijn huidtint?

Om de juiste kleur te vinden moet je niet alleen kijken naar hoe licht of donker je huid is, maar ook naar de ondertoon. Die kan warm, koel of neutraal zijn. Het beste kies je voor een concealer met dezelfde ondertoon. Kies voor exact dezelfde tint als je huid of je foundation, of één tint lichter. Pas wanneer je de juiste tint hebt gevonden, kun je oneffenheden onzichtbaar camoufleren.

  • Mijn huid wordt zelden bruin, zilveren sieraden staan mij het mooist en de aderen op mijn polsen zijn paarsblauw > jij hebt een koele huid
  • Mijn huid bruint redelijk snel, zilver en goud staan mij allebei mooi en de aderen op mijn polsen zijn groenblauw > jij hebt een neutrale huid
  • Mijn huid bruint heel makkelijk, goud staat mij beter dan zilver en de aderen op mijn polsen zijn eerder groen > jij hebt een warme huid

Koele huidtypes hebben een concealer nodig met een koele, roze ondertoon. Soms zie je dat aan het kleurnummer C of ‘Fair’. Neutrale huidtypes kiezen bij voorkeur een neutrale concealer, zonder uitgesproken ondertoon. Kleurnummer N of ‘Medium’ past goed bij jou. Warme huidtypes moeten ook een warme concealer kiezen, dus eentje met een gele ondertoon. Vaak beginnen de kleurnummers met een W of ‘Deep’.

De juiste kleur vind je door de concealer te testen op de binnenkant van je pols, Verdwijnt de kleur? Dan heb je de juiste te pakken. Double-Wear Stay In Place Flawless Wear Concealer van Estée Lauder en Bye Bye Undereye Concealer van IT Cosmetics zijn verkrijgbaar in veel verschillende tinten, daar zit vast en zeker de jouwe bij!

Welke concealer verbergt mijn huidimperfectie?

One concealer fits all? Helaas niet. Voor het wegwerken van donkere kringen onder je ogen heb je nu eenmaal een ander product nodig dan voor het verdoezelen van pigmentvlekken. Bepaal dus nu het probleem waarvoor je de concealer wilt gebruiken.