background image
Mijn Winkelmandje
Eerste hulp bij droge lippen – Beauty & YOU

Eerste hulp bij droge lippen

Gepost op 15/11/2021 in Skincare

PSSST…

Eerste hulp bij droge lippen

Droge lippen, velletjes en in het ergste geval zelfs barstjes: zodra de temperaturen dalen, hebben je lippen het moeilijk. Smeren en hydrateren is wat er moet gebeuren. Maar welke lippenbalsem kies je dan? Hoe ga je te werk? En ook: kan je verslaafd raken aan lippenbalsem? Met deze tips help je je lippen de winter door.

Weinig talgkliertjes


Je lippen bevatten van nature weinig talgklieren. Hierdoor zijn ze droger dan de rest van je huid. Ook is de hoornlaag van je lippen dun, waardoor vocht sneller ontsnapt. Wanneer het buiten koud wordt, drogen je lippen door dat geringe aantal talgklieren en die dunne hoornlaag als eerste uit. Wist je dat de huid van je lippen drie keer zo snel vocht verliest als de huid van je gezicht? Niet zo gek dat je snel naar je lippenbalsem grijpt zodra het buiten fris wordt.

Een vettig laagje

Het uitdrogen van je lippen in de winter is lastig tegen te houden. Bij lage temperaturen wordt de vochttoevoer naar je lippen als het ware geblokkeerd en daar is jammer genoeg weinig aan te doen. Wat je wél kunt doen, is je lippen een handje helpen in het beter laten vasthouden van vocht. Een hydraterende lippenbalsem zorgt ervoor dat er minder vocht uit je lippen trekt, waardoor ze minder snel uitdrogen. Ook legt een vettige lippenbalsem een laagje om de huid van je lippen. Dit voelt comfortabel aan en voorkomt dat de winterse weersomstandigheden je lippen ontdoen van vocht.

Vochtvasthoudende stofjes

Een goede lippenbalsem bevat ingrediënten die je lippen hydrateren en zo droogheid, velletjes en barstjes buiten de deur houden. Graag geziene stofjes in lippenbalsems zijn bijvoorbeeld lanoline, glycerine, plantaardige oliën (avocado-olie, amandelolie), sheaboter, hyaluronzuur, ceramiden en panthenol. Deze ingrediënten zijn in staat vocht vast te houden en voorkomen zo het uitdrogen van je lippen.

Geen irriterende stoffen

Net zoals er echte go-to ingrediënten in lippenbalsem zijn, zijn er ook stoffen die je beter kunt vermijden in een lippenbalsem. Ingrediënten als paraffine, petrolatum, lavendel, eucalyptus en cetyl alcohol kunnen je lippen afsluiten of irriteren. Hierdoor is de kans op uitdroging nog groter.

Extraatje voor je lippen

Trakteer je droge lippen in de winter eens op een lippenmasker of een speciale lip treatment. Deze producten zijn extra geconcentreerd en zitten bomvol hydraterende en verzorgende stofjes die je lippen zachter maken en ze langdurig beschermen tegen uitdroging.

Weg met velletjes

Ondanks goed smeren en hydrateren last van velletjes? Scrub ze zachtjes weg met een exfoliërende lipscrub. De licht schurende korreltjes van abrikozenpitten of suiker zorgen ervoor dat velletjes makkelijk loslaten zonder je lippen te beschadigen. Breng na het scrubben een laag lippenbalsem aan en je lippen zullen je dankbaar zijn.

Kan je verslaafd raken aan lippenbalsem?

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat een fysieke verslaving aan lippenbalsem no such thing is. Je kan dus niet écht verslaafd raken een lippenbalsem. Heb jij toch het gevoel dat je niet zonder kan? Dan smeer je misschien vaker dan nodig is. Wanneer je continu in de weer bent met lippenbalsem, krijgen je lippen niet de kans te ‘ademen’. Hierdoor kunnen ze wat droger gaan aanvoelen. Smeer dus vooral wanneer het echt nodig is.