background image
Mijn Winkelmandje
Mee-eters bij mannen: zo kom je eraf – Beauty Center

Mee-eters bij mannen: zo kom je eraf

Gepost op 29/06/2020 in Mannen
Mee-eters bij mannen: zo kom je eraf

Heel wat mannen hebben er last van: mee-eters. Kun je iets doen om die kleine zwarte puntjes te voorkomen? Gelukkig wel! Met dit stappenplan ben je er zo vanaf en blijft je huid schoon en zuiver.

Mee-eters of comedonen zijn verstopte poriën. Normaal gesproken is een porie een kleine opening in je huid waardoor talg naar buiten kan. Deze natuurlijke huidolie vormt een beschermend laagje op je huid dat uitdrogen voorkomt en je huid soepel houdt. Wanneer de uitgang van de porie verstopt raakt door dode huidcellen, kan de talg niet meer naar buiten. De talg hoopt zich dan op in de porie, die door de druk wat groter en wijder wordt. Komt de talg in aanraking met de lucht, dan oxideert de talg (net zoals een appel bruin verkleurt). Het zwartje puntje dat je ziet is dus geen vuil in de porie, maar geoxideerd talg. Vanwege dat zwarte puntje worden mee-eters ook wel blackheads genoemd.

Er zijn ook mee-eters die niet zwart maar wit zijn. Bij deze whiteheads komt de talg niet in aanraking met de lucht, omdat de uitgang van de porie wat nauwer is. Deze mee-eters worden daarom ook wel ‘gesloten comedonen’ genoemd. Whiteheads liggen wat dieper in je huid en zijn daardoor moeilijker te verwijderen. Zelf uitknijpen? Liever niet! De kans dat je dan je huid beschadigt en een littekentje krijgt is groot. Laat whiteheads daarom verwijderen door een schoonheidsspecialiste.

Wat is het verschil tussen puistjes en mee-eters?

Ook bij puistjes hoopt talg zich op in een verstopte porie. Wanneer daar bacteriën bijkomen, gaat de boel ontsteken en dan heb je een puistje. Puistjes of acne zijn dankzij die ontsteking ook vaak wat roder dan mee-eters. Niet elke mee-eter wordt een puistje, maar een mee-eter kan wel het begin ervan zijn. De verstopping vormt namelijk een prima voedingsbodem voor de bacteriën die puistjes veroorzaken …

Waarom hebben mannen meer mee-eters dan vrouwen?

Dat is te danken aan het mannelijk hormoon testosteron. Dit hormoon zorgt niet alleen voor een dikkere huid, maar ook voor een hogere talgproductie. In de puberteit, wanneer de hoeveelheid testosteron toeneemt, zie je ook dat er meer mee-eters en puistjes opduiken. Omdat mannen grotere poriën hebben dan vrouwen, vallen die zwarte puntjes bovendien extra op.

Op welke plekken duiken mee-eters op?

Omdat mee-eters worden veroorzaakt door talg, zie je ze vooral op de vettere plekken van het gezicht: de T-zone. Mee-eters komen dus vooral voor op de neus, het voorhoofd en de kin, maar bijna nooit op de wangen. De meeste blackheads zie je vaak op en vlak naast de neus, omdat de poriën hier iets groter zijn. Daarnaast zie je ook vaak mee-eters op de rug, want ook hier is je huid wat vetter.

Mag je mee-eters verwijderen?

Ooo, wat is het verleidelijk om mee-eters uit te knijpen. Hoe moeilijk het ook is, het allerbeste is het om eraf te blijven. Wanneer je je huid regelmatig exfolieert, gaat de porie vanzelf open kan de talg eruit. Heb je niet zoveel geduld (of wil je NU van die blackheads af omdat je een date hebt), dan kun je ze verwijderen. Maar: doe het héél voorzichtig! Ga eerst douchen om je huid zacht en week te maken en de poriën te openen. Wikkel daarna een tissue om je middelvingers zodat je geen bacteriën bij de mee-eters brengt en druk daarmee vlak naast de mee-eter zodat die omhoog komt. Lukt het niet makkelijk? Afblijven dan!

Een mildere manier om snel van je mee-eters af te komen, is Clinique Blackhead Solutions Self Heating Blackhead Extractor. De formule maakt je huid warm waardoor de porie zich opent. Salicylzuur verwijdert de dode huidcellen van het huidoppervlak, bamboepoeder en puimsteen exfoliëren je huid. Al na het eerste gebruik worden je verstopte poriën minder. Ook Novexpert Trio Zinc Express Blemish Care helpt snel. Je stipt er de mee-eters een tot drie keer per dag mee aan. De gel reinigt diep en voorkomt dat je mee-eter straks een puistje wordt.

Kun je mee-eters voorkomen?

Je weet nu hoe ze ontstaan, maar liever wil je natuurlijk mee-eters voorkomen! Met dit slimme stappenplan en de juiste producten gaat dat vast en zeker lukken.

  1. Om mee-eters te voorkomen moet je elke dag je huid goed reinigen. Daarmee haal je vuil weg dat je poriën kan verstoppen. Reinig je huid ’s ochtends om vet en afvalstoffen van de nacht weg te halen, en ’s avonds om vervuiling en talg van de dag te verwijderen.
  2. Daarnaast is het belangrijk is om je huid regelmatig te exfoliëren. Daarmee haal je de dode huidcellen weg en blijven de uitgangen van de talgklieren open. De talg kan dan gewoon naar buiten vloeien. Exfoliëren doe je twee tot drie keer per week.
  3. Ook is het slim om producten te gebruiken die de talgproductie afremmen. Daarmee verklein je de kans op mee-eters aanzienlijk. Kies een moisturizer die je huid de hele dag lang mat houdt en je poriën verfijnt.
  4. Neem regelmatig een zuiverend masker om onzuiverheden diep uit je poriën te halen. Maskers met houtskool zijn daarvoor heel geschikt: die trekken vuil aan als een magneet en absorberen de overtollige talg uit je poriën. Kleimaskers hebben hetzelfde effect en zijn ook heel geschikt voor de vettere of gecombineerde huid.

En dan hebben we nog een extra tip voor je: vervang je kussensloop twee keer per week. Terwijl je slaapt hopen vuil en vet uit je haren en huid zich op je kussensloop op. Wanneer je daar met je gezicht op ligt, kan dit je poriën verstoppen en dat werkt mee-eters in de hand. Onze Beauty experts hebben trouwens nog veel meer tips voor een gezonde, stralende huid!

Welke producten helpen mee-eters voorkomen?

Reinigen, exfoliëren en talg reguleren, dat zijn de drie stappen die jou gaan helpen om mee-eters te voorkomen. Met deze nieuwe routine voorkom je verstoppingen en blijft je huid zuiver en fris. Deze producten zijn speciaal bedoeld om mee-eters tegen te gaan:

Reinigen

Exfoliëren

Talg reguleren

MaskerArticle tags: acné, exfoliëren, gezicht, huid, mannen, masker, mee-eter, poriën, puistjes, reinigen, reiniging, talg, verzorging, vet