Contact Klantenservice Winkelzoeker
Shampoo guide: dit zijn de shampoos die bij jouw haartype passen – Beauty Blog

Shampoo guide: dit zijn de shampoos die bij jouw haartype passen

Gepost op 03/10/2022 in Haar

Kort of lang, krullen of stijl, in een staart of los, je haar draag je elke dag. Het creëren van gezonde, volle en glanzende lokken begint bij het kiezen van de juiste shampoo. En dat doe je op zijn beurt dan weer door rekening te houden met jouw haartype en een shampoo te kiezen die jouw haar de aandacht geeft die het nodig heeft. Wij helpen je kiezen… 

Droog haar

De oorzaken en kenmerken van droog haar

Als je haar droog is, dan wil dat zeggen dat het niet voldoende gehydrateerd is of dat het niet voldoende vocht kan vasthouden. Daardoor kan je haar glans gaan verliezen en er pluizig en dof gaan uitzien. Je haar bestaat eigenlijk uit drie lagen, waarvan de buitenste laag bestaat uit natuurlijke oliën die de lagen eronder moeten beschermen.  

Bij droog haar zijn deze natuurlijke oliën onvoldoende aanwezig. Dat kan heel wat oorzaken hebben, zoals een droog en warm klimaat, blootstelling aan zon en wind, veel zwemmen in chloorwater, enzovoort. Ook je eigen verzorgingsroutine kan je parten spelen, bijvoorbeeld als je je haar heel vaak wast, regelmatig haardrogers en andere hete styling tools gebruikt, of als je je haar vaak verft of bleekt

Shampoo voor droog haar: mild en voedend

Ga sowieso op zoek naar het woordje ‘mild’, ‘soft’ of ‘gentle’ in je haarverzorgingsproducten als je droge lokken hebt. Agressievere behandelingen kunnen je haar juist nog meer gaan uitdrogen. 

De Softness lijn van Love Is In The Hair door ICI PARIS XL is de perfecte optie voor jou. De milde shampoo met zoete amandelolie en een prebiotisch complex (agavesuikers) reinigt je haar op milde wijze en maakt je hoofdhuid zacht. Deze shampoo maakt de haarvezel lichter en geeft je zijdezachte lengten en sterk, gezond haar

Vet haar

De oorzaken en kenmerken van vet haar

Om je huid en haar te beschermen, produceert je lichaam iets dat talg of sebum heet. Dit is een vetachtige substantie die moet beschermen tegen uitdroging, bacteriën en schimmels. Het kan dus lijken dat een hoge sebumproductie in je talgklieren goed is, maar in realiteit zorgt dit vooral voor een ophoping. Bij je huid zal dat merkbaar zijn aan puistjes en zwarte puntjes, terwijl je haar en hoofdhuid vettig zullen ogen en aanvoelen. 

Waar droog haar dus een gebrek heeft aan natuurlijke oliën, is er bij vet haar te veel van het goede. Sterker nog: vaak zal het haar vooral vettig zijn dicht bij de hoofdhuid en zijn de lengtes dan weer veel droger. Dat is vervelend, want om je haar minder vettig te maken was je het vaker, maar daardoor zullen de punten ook weer sneller uitdrogen. Hair care to the rescue! 

Shampoo voor vet haar: balancerend en reinigend

Als je last hebt van vet haar, dan is het belangrijk dat je shampoo de hoofdhuid goed reinigt en de talgproductie in balans brengt, terwijl het de lengtes ook voldoende hydrateert

Kérastase Specifique Bain Divalent is een shampoo die speciaal ontwikkeld is voor vet haar met droge punten. Vitamine B6 vertraagt de sebumproductie en voedt de haaraanzet, terwijl het aminozuur glycine je haar en hoofdhuid hydrateert en versterkt. Je haar voelt weer zacht, krijgt weer glans en volume en is grondig gereinigd en gezond! 

Fijn haar

De oorzaken en kenmerken van fijn haar

Als je fijn haar hebt, wil dat zeggen dat je individuele haren een kleine diameter hebben. Het wordt wel eens verward met dun haar, maar deze term wijst vooral op hoeveel (of weinig) haar je hebt. Ben je niet helemaal zeker of jouw haar fijn is? Neem dan eens 1 haar tussen je vingers en wrijf een beetje. Als je dit haartje niet kunt voelen, dan heb je fijn haar. 

Fijn haar is meestal genetisch, al kunnen stress en hormonen soms ook een rol spelen. Fijn haar heeft trouwens heel wat voordelen. Doordat de buitenlaag van het haar dun is, kunnen maskers, oliën en conditioners heel makkelijk binnendringen. Daardoor is fijn haar gemakkelijk gehydrateerd en glanzend te houden, terwijl dat bij dik haar heel wat moeilijker is! Ook geef je gemiddeld minder geld uit aan stylingproducten en kappersbezoeken, omdat je dit gewoon minder nodig hebt. 

Shampoo voor fijn haar: boosting en volumizing

Fijn haar wil je vooral de bouwstenen geven om alle haarlagen sterk en intact te houden, zodat het niet breekt. Ook heeft fijn haar vaak wat minder volume, dus ook dit kun je boosten met de juiste producten. 

Soin Lavant Revitalisant Volumateur van Sisley reinigt op milde wijze en voorziet de hoofdhuid en het haar van de nodige vitaminen en mineralen voor meer vitaliteit. De werking is gebaseerd op een combinatie van effectieve actieve ingrediënten gericht op de hoofdhuid en de haarvezels. Deze shampoo geeft je haar meer glans en volume en het voelt dikker aan! 

Krullend haar

De kenmerken van krullend haar

Krullend en golvend haar herken je natuurlijk als je het ziet. Al is het wel mogelijk dat mensen met lossere golfpatronen soms niet helemaal weten dat ze golvend haar hebben, omdat deze haartypes op een specifieke manier verzorgd moeten worden om het krulpatroon tot haar recht te laten komen! 

Zo kam je krullend en golvend haar bijvoorbeeld het beste alleen als het nat is. Een haardroger met de losse hand gebruiken kan er ook voor zorgen dat je krullen of golven niet of veel minder tot uiting komen. Veel curly girls gebruiken om die reden een diffuser. 

Hoe dan ook wordt je haarpatroon bepaald door je genen. Krullen en golven beginnen al in je haarzakje, dat bij deze haartypes meer gebogen is. Je haar zal daarna van nature dat gebogen patroon volgen, doordat de vorm van het haarzakje voor een asymmetrische verdeling van proteïnen in elke haar zorgt. 

Shampoo voor krullend haar: zuiverend en hydraterend 

Liefhebbers van de Curly Girl Method weten al dat er bij een optimale zichtbaarheid van je prachtige krullen heel wat styling komt kijken. Daardoor kunnen producten na een tijdje gaan opbouwen in je haar, wat het verzwaart en mogelijk uitdroogt. Deze build-up wil je verwijderen, zonder je haar te strippen van de natuurlijke oliën die je krulpatroon beschermen, met een CG-approved shampoo. 

Kérastase Curl Manifesto Bain Hydratation Douceur is een milde, hydraterende shampoo speciaal voor krullend haar en kroeshaar. Het is een crèmige shampoo verrijkt met manukahoning in ceramiden. Opstapelingen van vuil en stylingproducten worden op een zachte manier verwijderd, zonder het haar te verzwaren of te strippen van haar natuurlijke oliën. Deze shampoo bevordert een gezonde hoofdhuid en geeft zo een boost aan de haargroei van je krullen. Zo krijg je meer gedefinieerde krullen en een frisse, lichte haarbos! 

Dof haar

De kenmerken en oorzaken van dof haar

Als je een haar onder de microscoop legt, dan zie je dat de buitenkant van elke haar uit overlappende schubben bestaat. Als je haar gezond is liggen deze schubben mooi plat en dat is ook de positie waarin ze het meeste licht reflecteren, waardoor je dus glanzend haar krijgt. Als je haar schade oploopt, dan gaan deze schubben alle kanten opstaan. Het haar reflecteert dan geen licht meer, zal er dof uitzien en kan sneller breken

Dof haar kan heel wat oorzaken hebben. Kijk bijvoorbeeld eens of je alle nodige voedingsstoffen en vitamines binnenkrijgt via je voeding. Maar ook zonlicht, styling tools, droogshampoo en schilfertjes kunnen je haar beschadigen en dof maken. 

Shampoo voor dof haar: voedend en herstellend

Als je last hebt van dof haar, ga dan op zoek naar een shampoo die zich focust op het gladstrijken van je haarschubben en het voeden van je haarwortels.  

De Nourishing Shampoo van ICI PARIS XL Love Is In The Hair is speciaal geformuleerd voor droog, breekbaar haar met droge punten. Verrijkt met arganolie en prebiotisch complex (agavesuikers) reinigt en voedt deze shampoo van de wortels tot de punten voor soepel, gedisciplineerd en hersteld haar. Het Nourishing assortiment voorkomt ook klitten in je haar, zodat het borstelen zonder problemen (of pijn) verloopt! 

Gekleurd haar

De kenmerken van gekleurd haar

Een nieuwe haarkleur kan je hele look opfrissen en het kan heel leuk zijn om te experimenteren met verschillende tinten. Ook als je haar bijvoorbeeld grijs wordt en je liever nog wat kleur behoudt, is het heel fijn dat je haar (laten) kleuren zo toegankelijk is. 

Je haar kleuren is hoe dan ook een chemisch proces. Haarverf bevat ammoniak, dat de haarschubben (zie hierboven bij Dof haar) omhoog zet zodat de kleurmoleculen kunnen binnendringen in je haar. Daardoor is je haar minder beschermd. Veel mensen bleken ook eerst hun haar om de kleuring zo goed mogelijk tot haar recht te laten komen. Daarvoor wordt peroxide gebruikt, een molecule die via een chemische reactie de kleur van de melanine in je haar verwijdert. Peroxide kan echter ook andere belangrijke bouwstenen van je haar beschadigen, zoals keratine

Shampoo voor gekleurd haar: zacht en beschermend

Het beste dat je kunt doen om je haar zo gezond mogelijk te houden, is het zo min mogelijk opnieuw te kleuren. Met andere woorden: ga op zoek naar producten die de kleurintensiteit van je haarverf zolang mogelijk in stand houdt, zodat je enkel je uitgroei hoeft bij te werken. 

De Color Wow Color Security Shampoo is een sulfaat- en parabeenvrije shampoo die de haarkleur optimaal beschermt. Deze shampoo behoudt het vochtgehalte in het haar en zal ervoor zorgen dat de haarkleur niet vervaagt. Tijdens het wassen creëert de Security Shampoo enorm veel schuim en na gebruik ziet het haar er gevoed en levendig uit. Het haar wordt er niet zwaar van, gaat niet plakken en wordt niet kwetsbaar. Color Wow Security Shampoo is speciaal ontwikkeld om de levensduur van de haarkleur te onderhouden en het haar er gezond uit te laten zien.