Contact Klantenservice Winkelzoeker
Parfum 101: wat is projectie en sillage – Beauty Center

Parfum 101: wat is projectie en sillage

Gepost op 22/03/2023 in Geuren

Na make-up en skincare, is ook parfum een vaste waarde geworden op social media platformen als Tiktok en Instagram. Je hebt nog maar net het verschil tussen eau de parfum en eau de toilette onder de knie, of ze komen met termen als projectie en sillage. Geen zorgen! Wij leggen het je uit.

Parfum: meer dan alleen zijn geurnoten

Jouw favoriete parfum. Je draagt hem elke dag, krijgt er complimentjes over en je weet: “Dit is mijn all-time favorite.” Maar een geur is meer dan alleen de samenstelling van zijn geurnoten. Ze lijken van buitenaf wel eendimensionaal en heel simpel, maar er zijn nog zoveel kanten die je niet kent. Veranderen ze in cultklassiekers of bewandelen ze hun eigen reis? Alles hangt af van hun levensduur, intensiteit, projectie en sillage.

Wat is de projectie van parfum?

Kort en krachtig: de projectie van je parfum is van hoe ver iemand jou kan ruiken. Hoe ver gaat de geur van jou af projecteren?

Draag je een zachte geur die dicht op je huid zit en zich minimaal verspreidt? Dan spreek je van een parfum met lichte projectie. Hou je er dus niet van dat ze je van de andere kant van de ruimte weten aankomen door je parfum? Ga dan voor een skin scent die zich niet of minimaal van je af projecteert. Deze blijven dicht bij je huid, gaan zich niet makkelijk verspreiden én zullen al snel afnemen qua intensiteit. Wil je toch graag wat langer genieten van je parfum? Spray dan ook enkele keren op je kleding. Stof vangt én behoudt namelijk beter een parfum geur dan je huid.

Is je parfum heel sprekend en gedraagt die zich dominant tegenover de ruimte waar je in bent? Dan vul je de ruimte en hebben we een parfum met zware projectie. Deze zijn sticky en blijven lang hangen. De geur begaat meestal een transformatie in zijn geurnoten en wisselt doorheen de dag.

Wat is de sillage van parfum?

De sillage van je parfum gaat vaak samen met het niveau in projectie. Hoe meer projectie van je parfum, hoe groter het geurspoor is dat je nalaat. En dat laatste noemen we sillage.

Geuren die breed uitlopen, staan gekend voor een gespreide geur in de omgeving én dus meestal een lange sillage. Bij dit soort geuren verkrijg je dus een hoge concentratie en zijn slechts enkele sprays voldoende om de parfum niet te laten overheersen. Heb je een parfum met een lagere projectie én sillage, maar wil je toch de geur wat langer bij jou laten hangen en ook verspreiden? Ook dat kun je forceren door meerdere sprays dan gemiddeld rond je heen te nevelen.

Tips & meer info over sillage

Daarnaast zijn er natuurlijk nog andere factoren die een belangrijke rol spelen. Waar breng je het parfum aan en hoe reageert je huid erop? Een sterkere sillage bekomen met dezelfde sprays? Breng dan een spray aan achteraan in je nek. Zo verleng je je parfum van je hals rondom je heen.

Hoe je huid reageert, daar heb je jammer genoeg niets over te zeggen. Je huidtype en de gebruikte ingrediënten vechten het onder elkaar uit en dat maakt of de geur eruit springt bij jou of eerder op de achtergrond blijft. Eén tip kunnen we je wél meegeven: heb je een droge huid, ga dan voor intensere parfums. Want een luchtige geur die kort bij je huid blijft, zal bij jouw huidtype snel vervliegen.

Welke parfum voor welke gelegenheid?

Een werkdag op kantoor

BP_664178
BP_356115
BP_892721
BP_14569
BP_1176118
BP_1133339

Een datenight met je lover

874584
BP_641253
BP_34824
BP_307220
BP_432653
BP_1095595

Dansen in de discotheek

BP_15422
BP_491817
BP_253187
BP_24214
BP_638439
BP_748094
BP_1135964

Wil je nog meer beautyproducten ontdekken? Neem dan snel een kijkje op onze ICI PARIS XL webshop!