background image
Mijn Winkelmandje
De juiste zonbescherming voor jouw huid – Beauty Center

De juiste zonbescherming voor jouw huid

Gepost op 08/05/2020 in Skincare
21_HB_623439704

Genieten van de zon gaat uiteraard niet zonder een goede zonverzorging. Maar hoe werkt zonbescherming nu eigenlijk? En wat is de juiste SPF voor jouw huidtype? Je leest het hier!

Hoe werkt een zonproduct? 

De huid probeert zich te beschermen tegen uv-straling door pigment of melanine in de cellen van de opperhuid aan te maken, wat zorgt voor de bruine kleur van je huid. Maar uv-stralen zijn schadelijk en kunnen huidveroudering en huidkanker veroorzaken. Een zonbescherming helpt je om de meeste uv-straling tegen te houden voordat die de huid bereikt, aangezien bepaalde ingrediënten de straling reflecteren. Als je een crème goed aanbrengt, houdt die tot 98% van de uv-straling (bij SPF 50) tegen.

Welke beschermingsfactor kies je?

SPF staat voor Sun Protection Factor en is een maat om aan te geven hoe lang je in de zon kan blijven zonder te verbranden. Welke SPF jij nodig hebt, is dus afhankelijk van hoe lang je in de zon plant te blijven, maar óók van je huidtype.

  • Zeer lichte huid: heb je rood haar en lichte ogen, dan heb je een grote kans om snel te verbranden. Dit huidtype wordt nauwelijks bruin in de zon. Bescherm je huid zo goed mogelijk met een hoge beschermingsfactor: SPF 30-50 zoals Sun Care Cream SPF 50+ van Biotherm.
  • Lichte huid: met blond haar en lichte ogen heb je meestal meer kans om snel te verbranden. Kies zeker voor een hogere beschermingsfactor zoals SPF 30. Ga bijvoorbeeld voor Virtu-Oil Body Mist SPF 30 van Clinique die heerlijk verkoelend aanvoelt.
  • Licht getinte huid: als je een donkerblonde tot bruine haarkleur hebt met donkere ogen word je meestal makkelijk bruin en zal je niet zo snel verbranden. Kies voor een beschermingsfactor van SPF 20-30. Milky Spray Medium Protection SPF 20 van Nuxe kan je gebruiken op je gezicht én lichaam.
  • Getinte huid: Wie een getinte huid heeft en daarnaast donker haar en donkere ogen, kan meestal lang in de zon zitten. Je huid verbrandt bijna nooit en je krijgt snel een diepbruine kleur. Toch is het belangrijk dat je je altijd insmeert. Hoe hoger de SPF, hoe beter je huid beschermd is, maar voor jou is een SPF 15 zoals in Lait Solaire Zonnebrandcrème SPF 15 van Biotherm meestal voldoende.

Ook nog belangrijk

Een zonproduct werkt pas na 30 minuten. Bereid je goed voor en smeer je in vóór je naar het zwembad of naar het strand gaat. Maar ook in je eigen tuin of in de stad kan je natuurlijk verbranden! Best gebruik je dus áltijd een zonproduct om je huid te beschermen tegen de zon. Smeer je om de 2 à 3 uur opnieuw in én na het zwemmen of transpireren, ook al is het product waterproof. Tussen 12 en 15 uur zijn de uv-stralen het felst en verbrand je sneller, je kunt dan beter uit de zon blijven. En: hoe dichter je bij de evenaar komt, hoe sterker de zon. Verhoog dus je SPF!