Contact Klantenservice Winkelzoeker
Alles wat je moet weten over pigmentvlekken – Beauty Blog

Alles wat je moet weten over pigmentvlekken

Gepost op 17/07/2020 in Skincare
Alles wat je wil weten over pigmentvlekken

Heerlijk, die zon! Eindelijk een zongebruinde teint en gezonde glow ... maar helaas ook vervelende pigmentvlekken. Vanwaar komen die donkere vlekken eigenlijk, hoe voorkom je ze en hoe behandel je ze als ze er eenmaal zijn?

Nu het volop aan het zomeren is en de temperaturen de hoogte in schieten, stijgt ook de kans dat je last krijgt van pigmentvlekken op je gezicht, decolleté, handen en armen. Dat ze vooral nu tevoorschijn komen, is niet meer dan logisch, want pigmentvlekken worden meestal veroorzaakt door de zon!

de rug van een jonge vrouw met pigmentvlekken

Wat zijn pigmentvlekken?

Hyperpigmentatie, vaak gewoon pigmentvlekken genoemd, is een brede term die ongelijk gepigmenteerde plekken op de huid beschrijft. Iederéén heeft er vroeg of laat wel mee te maken! Denk maar aan sproeten, moedervlekken en die ontsierende ouderdomsvlekken. Ze komen het vaakst voor op de huid die het meest in contact komt met de zon, zoals je gezicht, handen en armen. De meeste gevallen van hyperpigmentatie zijn gelukkig goedaardig en hebben geen enkele invloed op je gezondheid. Wel kunnen pigmentvlekken uitgroeien tot kwaadaardige maligne melanomen, een vorm van huidkanker. Bestudeer ze dus regelmatig! Zijn ze groter of donkerder geworden? Hebben ze een grillige, asymmetrische vorm? Dan is het goed om (snel!) een afspraak bij de dermatoloog te maken.

Sproet, moedervlek of ouderdomsvlek?

Nu je – hopelijk! – hebt vastgesteld dat je pigmentvlekken niet kwaadaardig zijn, is het tijd om even na te gaan met welk type je dan wél te maken hebt. Met moedervlekken word je geboren, en die zijn meestal donkerder en groter dan sproeten. Sproeten, zoals de prachtige exemplaren van Meghan Markle, ontstaan dan weer tijdens je kindertijd door blootstelling aan de zon. Ze komen het vaakst voor op het gezicht en de armen, meestal bij mensen met een lichte huid en rood haar. Gewone sproeten zijn permanent en vervagen niet meer. Een vorm van sproeten die wél op latere leeftijd kan ontstaan, zijn zomersproetjes, die je krijgt in de zon en in de winter weer vervagen. Ouderdomsvlekken treden dan weer op latere leeftijd op en zijn groter dan sproeten, maar lichter dan moedervlekken.

Hoe ontstaan pigmentvlekken?

Pigmentvlekken zijn eigenlijk niets meer dan een opeenhoping van melanine, een soort kleurstof dat je lichaam van nature aanmaakt en ook verantwoordelijk is voor de kleur van je huid, haar en ogen. Wanneer je je huid blootstelt aan de zon, gaat je lichaam automatisch meer melanine aanmaken. Dat pigment is eigenlijk de natuurlijke zonbescherming voor je huid: het beschermt tegen de schadelijke invloed van de zon! De toegenomen melanine zorgt voor die gouden tan, maar wanneer je té veel zon pakt, geraakt je lichaam in de war. Dan gaat het te veel melanine aanmaken dat zich gaat ophopen op één plek. Met als resultaat – je raadt het al – pigmentvlekken. Bij het ouder worden, vermindert het aantal cellen in je huid dat melanine produceert maar worden de bestaande cellen groter. Dat verklaart dus waarom je op hogere leeftijd vaak meer ouderdomsvlekken krijgt, zélfs als je dan minder in de zon komt. De schade is immers in het verleden al gebeurd.

vrouw die pigment crème aanbrengt op schouder

Wat kan je doen tegen pigmentvlekken?

Het magische middel om pigmentvlekken te voorkomen, staat waarschijnlijk al gewoon in je badkamerkast. Een goede zonbescherming, natuurlijk! Om je huid te wapenen tegen pigmentvlekken, is het heel belangrijk dat je elke dag zonverzorging gebruikt. Oók op bewolkte dagen, want zelfs dan kan de zon je huid beschadigen! Vermijd bovendien de zon tussen 11 en 15 uur: dan brandt ze het felst.

TIP: Zorg ervoor dat je een zonverzorging kiest met een hoge SPF die je niet alleen beschermt tegen UVB-stralen (die zorgen voor verbranding), maar ook tegen UVA-stralen die pigmentvlekken veroorzaken. Zonverzorging beschermt altijd tegen UVB, maar niet altijd tegen UVA. Check dus altijd de verpakking! Sunleÿa Age Minimizing Global Sun Care SPF 50+ van Sisley beschermt tegen UVA en UVB, en bevat antioxidanten die pigmentvlekken tegengaan.

Hoe kan je pigmentvlekken behandelen?

Je kunt ze jammer genoeg nooit 100% verwijderen, maar er bestaan wel skincareproducten die ze helpen vervagen. Omdat sommige pigmentvlekken zich op de bovenste huidlaag bevinden, kan een regelmatige peeling ervoor zorgen dat ze minder zichtbaar zijn. Kies wel voor een peeling met glycolzuur, een ingrediënt dat bewezen effectief is tegen oppervlakkige pigmentvlekken. Pure Actives Glycolic Acid Perfect Skin Peeling van Collistar is een peeling die niet alleen pigmentvlekken, maar ook rimpels en poriën minder zichtbaar maakt. Ook de peelende Glycolic Daily Cleansing Pads van ICI PARIS XL zijn een goede keuze om pigmentvlekken lichter te helpen maken. Die zijn bovendien heel makkelijk in gebruik, want het serum zit al doordrenkt in de watjes.

Slimme spotcorrectors

Naast een goede peeling bestaan er ook specifieke serums, oftewel spotcorrectors om donkere vlekken minder zichtbaar te maken. Het Pigment Perfect Dark Spot Corrector Serum van Filorga, bijvoorbeeld, dat hopextract bevat om donkere vlekken te verminderen en kleiner te maken. Ook bevat dit serum plantaardige antioxidanten die je huid egaler maken. Of ga voor Even Better Clinical Dark Spot Corrector van Clinique, dat de zichtbaarheid van donkere plekken en ouderdomsvlekken vermindert. Bovendien helpt het ook om toekomstige pigmentvlekken te voorkomen.

Camoufleren kan je leren

Deze skincareproducten helpen pigmentvlekken goed te verminderen en vervagen, maar helemaal weg zullen ze nooit zijn. Tijd om te camoufleren met wat make-up! Een CC-crème als CC Tinted Correcting Cream van BE Creative Make Up heft kleurverschillen op je huid op en maakt haar weer egaal. Wil je een nog nauwkeuriger resultaat, ga dan voor een kleurcorrigerend blurringproduct zoals Naked Skin Color Correcting Fluid ‘Peach’ van Urban Decay dat je voor je CC-crème of foundation specifiek aanstipt op je donkere vlekken. Bye bye, schoonheidsfoutjes!