background image
Mijn Winkelmandje
Bruinen zonder zon: alle do’s & don’ts – Beauty & YOU

Bruinen zonder zon: alle do’s & don’ts

Gepost op 10/05/2021 in Skincare
Selftan_1900x1070

We verlangen allemaal naar die goudbruine gloed op onze huid. Bruin je niet zo gemakkelijk? Of heb je weinig tijd om van de zon te genieten? Dan is een selftan de oplossing!

Wat is de beste voorbereiding voor je een zelfbruiner gaat gebruiken?

  1. Scheren, waxen of epileren doe je een dag van tevoren. Door je huid te ontharen, openen je poriën zich en kunnen ze zich vullen met je zelfbruiner. Resultaat: ongewenste donkere puntjes ...
  2. Vervolgens ga je je huid scrubben. Zo verwijder je dode huidcellen die anders in de weg zitten bij het opnemen van de selftan. Gebruik voor je lichaam een bodyscrub zoals Body Scrub Brown Exotic Flowers & Saffron van Janzen en voor je gezicht een facescrub zoals Face Scrub van Clay And Glow.
  3. Vlak voordat je je fake tan aanbrengt, hydrateer je de huid om straks strepen en plekken te vermijden. Kies een hydraterende bodylotion zoals Aqua Hydrating Body Lotion van ICI PARIS XL. Breng een extra laagje lotion aan op droge plekken zoals ellebogen, enkels en knieholtes om te voorkomen dat er te veel pigment in trekt, want dat geeft bruine vlekken.

Meer tips voor een summer-prep lees je hier!

Welke tools zijn handig bij het aanbrengen van zelfbruiner?

Voor het streeploos aanbrengen van je zelfbruiner is een handschoen handig (Selftan Body Application Glove van Tanorganic). Die voorkomt ook dat je handpalmen mee verkleuren door de zelfbruiner. Wil je dode huidcellen weghalen voordat je opnieuw gaat zelfbruinen, dan kun je een scrubhandschoen gebruiken (Scrubhandschoen van ICI PARIS XL). Daarmee kom je makkelijk op alle plekjes.

Hoe geef ik mijn benen een bruin kleurtje?

Hangt je minirok al klaar voor de zomer? Dan wil je voor je benen natuurlijk een streeploos resultaat! Breng de selftan aan met lange halen en werk vanaf je enkels naar boven toe. Maak daarna ronddraaiende bewegingen om het product goed te verdelen, zo krijg je het meest natuurlijke resultaat. Ga heel lichtjes over je knieën, die nemen de kleur namelijk sneller op. Doe je voeten als laatste.

Welke zelfbruiner is geschikt voor mijn huidtype?

Bij het kiezen van een zelfbruiner moet je kijken naar je huidtint. Is jouw huid licht en heb je een koele ondertoon, dan kies je voor een zelfbruiner waarop ‘licht’ of ‘medium’ staat. Is jouw huid al iets getint en heb je een warme ondertoon, dan heeft een ‘lichte’ zelfbruiner vaak te weinig effect. Je kiest dan voor producten die ‘medium’ of ‘donker’ zijn. Twijfel je? Kies dan voor de lichtste variant. Je kunt het product altijd een keer extra aanbrengen om de kleur intenser te maken.

Wat is het verschil tussen een spray, een mousse en een lotion?

De werking van de verschillende bruiningsproducten is hetzelfde, maar er zit wel verschil in de manier van aanbrengen.

Hoe gebruik ik zelfbruinende druppels?

Met zelfbruiner in druppelvorm (Magic Drops van Collistar) bepaal je zelf de intensiteit van je tan. Je kunt ze rechtstreeks op je gezicht aanbrengen zoals je met een serum zou doen voor een mooie zonnige kleur, of ze in je handpalm mengen met je dagcrème. De bruining verloopt dan wat subtieler. Druppels zijn daardoor geschikt voor elke teint. Tip: meng steeds precies de hoeveelheid die je nodig hebt. Gemengde producten kun je beter niet bewaren.

Heb ik voor mijn gezicht een andere zelfbruiner nodig dan voor mijn lichaam?

De zelfbruinende werking is hetzelfde, maar zelfbruiners voor je gezicht hebben soms wel een andere samenstelling dan zelfbruiners voor je lichaam. Zo bevatten facetanners vaak extra verzorgende stoffen om je huid te hydrateren of te beschermen tegen veroudering. Speel op safe: staat er op de verpakking dat een product alleen geschikt is voor je lichaam, gebruik het dan liever niet op je gezicht.

Ik word bijna niet bruin in de zon, werkt een zelfbruiner dan wel bij mij?

Juist als je in de zon niet of nauwelijks bruint, zijn zelfbruiners een uitkomst! Daarmee bruin je namelijk op een heel andere manier. De zon zorgt voor de aanmaak van pigment dieper in je huid, zelfbruinende producten kleuren alleen de buitenste laag van je huid. De werkzame stof DHA (dihydroxyaceton) gaat een reactie aan met de bovenste huidlaag waardoor die een bruine tint krijgt. 

Hoe lang duurt het voordat je het resultaat ziet?

Het duurt ongeveer een uur voordat je de eerste kleur ziet verschijnen. De werkzame stof werkt echter nog enkele uren door, dus je moet even geduld hebben voor je het uiteindelijke resultaat ziet. Wacht minstens 8 uur voor je gaat douchen, zodat de zelfbruiner zijn werk optimaal kan doen.

Hoe lang houdt de kleur van een zelfbruiner?

Zelfbruiners kleuren alleen de bovenste huidlaag. Omdat je huid zichzelf steeds vernieuwt, begint de kleur na een paar dagen te vervagen. Dan kun je gewoon weer opnieuw een zelfbruiner gebruiken. Ook dan geldt: eerst weer scrubben om de laatste restjes van je zelfbruiner te verwijderen en vlekken te voorkomen.

De zelfbruiner werkt niet, hoe kan dat?

Helaas: bij sommige mensen hebben zelfbruinende crèmes nauwelijks effect. Dat heeft te maken met de samenstelling van de huid. Je kunt een ander merk zelfbruiner proberen om te zien of je dan wel effect hebt. Check ook eens de volgende punten:

  • Heb je van tevoren goed gescrubd, zodat de zelfbruiner echt goed in kon trekken?
  • Ben je niet te snel gaan douchen? Wacht minimaal 8 uur na het aanbrengen.
  • Heb je een bodyolie gebruikt? Het vet kan de zelfbruinende stof oplossen.
  • Ben je na het aanbrengen gaan sporten? Als je gaat transpireren werkt je zelfbruiner minder goed.