background image
Mijn Winkelmandje
Weer en wind? Zo blijft je make-up écht altijd zitten! – Beauty Center

Weer en wind? Zo blijft je make-up écht altijd zitten!

Gepost op 10/10/2022 in Make-up

Door regen en wind kan jouw prachtige make-up look letterlijk in het water vallen… Gelukkig zijn er trucjes om je make-up de hele dag intact te houden, wat er ook op je pad komt. Van sommige producten, zoals mascara en eyeliner, bestaat er een waterproof variant, en ook liquid eyeshadows en lipsticks staan bekend om hun staying power. Maar producten als foundation, concealer, blush, bronzer en highlighter hebben wat extra hulp nodig. Ontdek onze tips! 

Begin altijd eerst met een primer 

Een goede, langhoudende make-up look begint bij de basis… 

Wat is primer?

Primer is een make-up product dat je gebruikt als basis voor je make-up. Er bestaan specifieke primers voor oogschaduw, mascara en ook lipsticks, maar vandaag hebben we het over primers voor je gezicht.  

Een gezichtsprimer heeft eigenlijk meerdere werkingen, en er zijn ook heel wat soorten. De meeste primers werken egaliserend, zodat je een gelijke basis hebt voor je foundation. Verder zijn sommige primers matterend, wat handig is als je een vette huid hebt, en anderen hebben dan weer een glow en zijn ook meer hydraterend, perfect dus voor drogere huidtypes. Er zijn ook primers die siliconen bevatten, die tijdelijk fijne lijntjes en grove poriën opvullen, zodat deze vervaagd worden. 

Eén van de handigste aspecten van een primer is dat het ook een hechtingslaagje vormt voor het product dat je daarna gaat aanbrengen, meestal een foundation, BB cream of poeder. Je make-up hecht zich vast aan de primer, waardoor je make-up niet gaat glijden en langer blijft zitten. 

Hoe breng je primer aan?

Wanneer je klaar bent met de laatste stap van je skincare, meestal je moisturizer en SPF, wacht je zo’n 5 minuten totdat al je producten goed in je huid zijn getrokken. Afhankelijk van de volgorde die je graag hanteert, kun je alvast je oogmake-up doen. 

Primer is een product dat je, net als je skincare, gemakkelijk met je vingers kan aanbrengen. Zorg dus dat je handen gewassen zijn, en neem daarna een hoeveelheid product ter grootte van een erwt. Wrijf het even tussen je vingertoppen en verdeel daarna gelijkmatig over je gezicht. Begin daarna meteen met het aanbrengen van je foundation of BB cream, zo zorg je voor een optimale hechting

Gebruik setting poeder voor moeilijke plekjes 

Sommige plekjes hebben wat extra aandacht nodig… 

Wat is setting poeder en waarvoor dient het?

Sommige delen van je gezicht bewegen meer – denk aan de huid rondom je ogen, je mondhoeken en je wenkbrauwen, bijvoorbeeld. Daardoor kan je make-up sneller gaan loskomen en in fijne lijntjes kruipen op die plaatsen. Ook zijn er delen van je gezicht, meestal je T-zone, die meer talg produceren gedurende de dag, waardoor je make-up kan gaan wegglijden. 

Daarvoor is setting poeder, een doorschijnend of lichtgepigmenteerd product dat je make-up extra vastzet, een perfect product. Setting poeder bestaat zowel in losse als compacte variant. Als het een nieuw product is voor jou, begin dan met een compacte poeder. Ben je al wat meer ervaren met het setten van je make-up, dan kun je je aan losse poeder wagen. Sommige setting poeders hebben een matte finish, anderen meer een glowy finish. 

Hoe breng je setting poeder aan?

Setting poeder kan je met heel wat verschillende tools aanbrengen, afhankelijk van je voorkeur. Je kan kiezen voor een poederborstel, een vochtig beauty sponsje of een powder puff

Na het aanbrengen van je basismake-up, neem je wat poeder op je gekozen tool en dep en ‘duw’ je het daarna op je huid in de zones waar je make-up sneller vervaagt of in fijne lijntjes kruipt. Dit gebeurt veelal onder de ogen, op en naast de neus en op het voorhoofd. Als je je make-up look nog meer wilt vastzetten en verlengen, dan kan je een grote poederborstel nemen en wat setting powder over je hele gezicht aanbrengen. Bouw dit geleidelijk op, zo vermijd je dat je er poederig of ‘cakey’ gaat uitzien. 

Bescherm je look met setting spray 

Wanneer je klaar bent met je make-up, wil je natuurlijk dat die prachtige look zo lang mogelijk intact blijft… 

Wat is setting spray?

Zoals een top coat voor je nagellak en haarlak voor je kapsels, zo bestaat er ook setting spray voor je make-up. Setting spray is een vloeistof die in een spray of spuitbus zit met een hele fijne verstuiver. Het is namelijk belangrijk dat setting spray in een zo fijn mogelijke mist wordt aangebracht, zodat er geen druppelvorming is. 

Setting spray vormt een soort onzichtbare toplaag over je make-up heen, die je look beschermt, ‘vast’ zet en intact houdt. Veel setting sprays bevatten alcohol, een ingrediënt dat soms een slechte reputatie krijgt, maar in setting spray is het een heel effectief bestanddeel dat je make-up lang mooi houdt. Als je een gevoelige huid hebt, niet getreurd, want er zijn ook heel wat setting sprays zonder alcohol! 

Hoe gebruik je setting spray? 

Waar primer de eerste stap van je make-upapplicatie is, daar is setting spray de laatste. Gebruik dit product dus pas wanneer je helemaal happy en klaar bent met de look die je hebt gecreëerd. Zorg ervoor dat je haar uit je gezicht is voor je de setting spray gaat aanbrengen. 

Schud eerst goed met het flesje, zo zijn alle ingrediënten optimaal met elkaar vermengd. Houd de spraykop daarna minstens 20 centimeter van je gezicht en begin te sprayen, terwijl je je gezicht en de spray rond beweegt, zodat je volledige gezicht met een egale laag bedekt is. Een dun laagje volstaat, maar als je maximale staying power zoekt, of verwacht dat je veel tijd buiten zal doorbrengen in heel warm of guur weer, dan kun je sprayen tot je gezicht vochtig is. Zorg dan wel dat je de setting spray heel goed laat opdrogen! Article tags: blotting paper, fixeren, foundation, lippenstift, make-up, mascara, poeder, setting spray