Bijgewerkt privacybeleid
Van acne tot rimpels: dit moet je weten over je huid en hormonen

Dit moet je weten over je huid & je hormonen

| Beauty Basics
Dit moet je weten over je huid & je hormonen

Of je nu ouder wordt en de eerste rimpels ziet verschijnen, last hebt van acne of pigmentvlekken door de zwangerschap: het heeft allemaal met je hormonen te maken. Hier zijn de beste producten voor jouw huid, in élke levensfase!

Hormonen

Wist je dat een vrouw in één maand meer hormoonwisselingen heeft dan een man in zijn hele leven? Naast die maandelijkse schommelingen zijn er ook nog de verschillende levensfases die we doormaken: eerst de puberteit, later wellicht een of meerdere zwangerschappen en rond je vijftigste de menopauze. Als je weet dat je hormonen een grote invloed hebben op je huid, snap je waarschijnlijk dat je huid in elke fase van je leven weer anders is!

Dit doen je hormonen met je huid

  1. Oestrogeen: dit hormoon houdt je huid dik en soepel. Als je ouder wordt, neemt het oestrogeenpeil af. Je huid wordt dus dunner, minder steviger en minder elastisch, en opeens zie je rimpels … Oestrogeen zorgt er ook voor dat je huid goed vocht vast kan houden omdat het voor de aanmaak van hyaluronzuur in je huid zorgt. Tijdens je menstruatie is je oestrogeenniveau lager, waardoor je huid ook wat droger kan aanvoelen.
  2. Progesteron en testosteron: deze hormonen zijn de oorzaak van een vette huid. Ze zorgen ervoor dat je huid meer talg aanmaakt en dus vetter wordt. Je testosteronlevel is het hoogst rond je menstruatie. Daarom kun je juist in die periode dus last hebben van puistjes en onzuiverheden Maar deze hormonen spelen ook een rol bij het ontstaan van acne én van pigmentvlekken tijdens je zwangerschap.
  3. Cortisol: dit hormoon wordt ook wel het stresshormoon genoemd. Hoge cortisollevels maken je huid gevoeliger, maar zorgen er ook voor dat je huid sneller veroudert. Dat willen de meeste mensen niet! In tegenstelling tot de andere hormonen, kun je je cortisolpeil wél beïnvloeden: door op tijd ontspanning te zoeken en lekker veel te sporten. Helpt echt!

Last van acne?

Ben jij gevoelig voor progesteron en testosteron, dan kun je last hebben van acne. Je huid dagelijks mild reinigen met Re-Move Purifying Cleansing Gel van My Clarins helpt om overtollige talg te verwijderen. Daarna gebruik je een exfoliërende lotion met salicylzuur zoals Anti-Blemish Solutions Clarifying Lotion van Clinique. Die maakt de dikke hoornlaag dunner waardoor poriën minder snel verstoppen. Zo blijft je huid fris en zuiver!

Last van pigmentvlekken?

Tijdens een zwangerschap staat je hele hormoonhuishouding op z’n kop. Als je boft, krijg je daardoor die stralende pregnancy glow … Maar progesteron en testosteron kunnen ook voor bruine vlekjes in je gezicht zorgen. Dit wordt ook wel zwangerschapsmasker of melasma genoemd. Je kunt het helpen voorkomen door elke dag een zonbescherming met een hoge SPF te gebruiken, zoals Super Soin Solaire SPF50+ van Sisley.

Last van rimpels?

Wist je dat je oestrogeenniveau al daalt vanaf je veertigste? Minder oestrogeen betekent ook: minder collageen en minder hyaluronzuur. Jouw dagverzorging kan die tekorten opvangen. Collagen Cream Balm van Collistar maakt je huid weer steviger voor een jonge uitstraling. Booster Serum with Hyaluronic Acid van Novexpert vult het tekort aan hyaluronzuur aan, waardoor je huid perfect gehydrateerd blijft en je huid zichtbaar gladder is.