Bijgewerkt privacybeleid
Wat is het verschil tussen cruelty free en vegan make-up?

Het verschil tussen cruelty free en vegan make-up

| Beauty Basics
Het verschil tussen cruelty free en vegan make-up

Cruelty-free en vegan make-up zijn niet meer weg te denken. Maar wist je dat de twee termen niet helemaal hetzelfde betekenen? Wij werpen voor jou vandaag wat meer licht op de zaak, zodat jij als een echte pro de beste ethische merken kunt uitkiezen!

Miljoenen mensen overal ter wereld hebben gekozen voor een vegan of veganistische levensstijl. Daarbij gaat het niet alleen om wat je eet, maar gebruik je bijvoorbeeld ook alleen ethisch gemaakte, vegan make-up en verzorgingsproducten. In een ver verleden had vegan make-up een reputatie van slechte kwaliteit in vergelijking met andere producten, en werd cruelty free slechts door enkele merken als relevant beschouwd. Maar nu brengen meer en meer merken vegan make-up op de markt, en schreeuwt iedereen van de daken hoe ze onze pluizige vriendjes beschermen!  

Vegan’ en ‘cruelty free’ worden vaak door elkaar gebruikt, maar er is wel degelijk een verschil. Lees onze handige gids om meer te weten te komen, en voortaan vol vertrouwen ethische schoonheidsproducten te kopen.  

urban decay setting spray

Wat is vegan make-up? 

Als een product ‘vegan make-up’ wordt genoemd, betekent dit dat het geen dierlijke bijproducten bevat. Een dierlijk bijproduct kan een dierlijk ingrediënt zijn, maar ook een ingrediënt dat door dieren wordt gemaakt, zoals bijenwas. Naast bijenwas vind je ook andere niet-veganistische ingrediënten als honing, zijdeproteïne, keratine en karmijnzuur vaak terug in schoonheidsproducten.  Sommige merken zijn volledig vegan, maar andere maken zowel vegan als niet-vegan producten, zoals BE Creative Make Up en Urban Decay. Lees dus altijd het etiket!

Wat is cruelty free make-up? 

Als een product cruelty free wordt genoemd, betekent dit dat het eindproduct en de ingrediënten in geen enkele fase van het productieproces op dieren werden getest. Om 100% cruelty free te zijn, mag het merk ook niet toestaan dat hun afgewerkte producten nadien door iemand anders worden getest, zoals in sommige landen wettelijk verplicht is. In onze winkels vind je talloze merken die zich met trots cruelty free mogen noemen, zoals Only You en TanOrganic.

Wat is het verschil? 

Nu je weet wat precies het verschil is tussen cruelty free en vegan make-up, is er nog één ding dat we je moeten vertellen. Producten kunnen cruelty free én vegan zijn, maar ook alleen cruelty free, of alleen vegan. Daarmee bedoelen we dat een product dat cruelty free is, niet noodzakelijk ook vegan is, en omgekeerd. Verwarrend, niet? 

Er is op dit moment nog geen specifieke norm of wettelijke definitie van deze termen, wat betekent dat merken kunnen beweren dat ze cruelty free of vegan zijn, zonder dat dit ook officieel gecontroleerd wordt. 

De beste manier om er zeker van te zijn dat je écht een vegan of cruelty free product in handen krijgt, is om goed op certificatielogo's te letten. Dat zijn logo’s van non-profitorganisaties zoals PETA of Leaping Bunny, die merken op hun producten mogen gebruiken als ze hebben voldaan aan een aantal strikte criteria voor dierenwelzijn. Zo prijken zowel het konijntje van Leaping Bunny als het logo van PETA op de verpakkingen van Urban Decay, en wordt Anastasia Beverly Hills door PETA erkend voor haar diervriendelijkheid!