Bijgewerkt privacybeleid
Beïnvloedt geur mijn humeur? En 10 andere vragen aan Michael Edwards

Alles wat je altijd al wilde weten over parfum

| Beauty Basics
4_HB_MichaelEdwards_HIRES

Michael Edwards schreef al verschillende boeken over parfum en zorgde voor een echte revolutie met het Perfume Wheel waarin hij geuren opdeelt in vier geurfamilies: Fresh, Floral, Oriental en Woody. Check hier welke geurfamilie het best bij jou past!

1. Wat is het verschil tussen parfum, eau de parfum, eau de toilette en cologne?

Edwards: “Het verschil zit ‘m in de concentratie van parfumolie. Parfum of extract is het meest geconcentreerd met 12 tot 30% parfumolie en blijft ook het langst hangen: zes tot acht uur. Moderne eau de parfums zijn bijna net zo geconcentreerd als de traditionele extracten. Een eau de toilette is lichter en bevat 4 tot 18% parfumolie. Eau de parfum en eau de toilette vervliegen gemiddeld na drie à vier uur. Eau de cologne, ten slotte, heeft een nog lichtere samenstelling met maar 1 tot 3% olie.”

2. Beïnvloedt geur mijn humeur?

Edwards: “Absoluut! Onderzoeken hebben aangetoond dat geuren ons kunnen stimuleren of kalmeren, een goed of slecht humeur kunnen uitlokken en negatieve of positieve herinneringen kunnen opwekken, net als mooie dromen. Daar komt ook het concept van aromatherapie vandaan.”

3. Zijn de psychologische effecten van geuren echt bewezen?

Edwards: “Studies tonen meer en meer aan wat aromatherapeuten en parfumeurs altijd al geloofd hebben: dat geur een psychologische invloed heeft. Door hersenactiviteit en hartslag te meten, hebben onderzoekers bewezen dat bepaalde geuren zoals lavendel en kamille rustgevend zijn, terwijl neroli en bergamot net stimulerend werken. En tijdens een onderzoek waar de geur van citrus en cederhout in de lucht hing, typten de proefpersonen zelfs 14% meer aanslagen per minuut en maakten ze 21% minder fouten.

4. Kunnen vrouwen beter ruiken dan mannen?

Edwards: “Ja. Vrouwen zijn vaak meer geïnteresseerd in koken, bloemen en parfum en gebruiken hun neus dus vaak meer dan mannen. Daar komt bij dat vrouwelijke hormonen de geurgevoeligheid verhogen.”

5. Is parfum een afrodisiacum?

Edwards: “Verrassend, maar nee! Een geur kan er uiteraard voor zorgen dat je je sexy voelt, maar er is geen wetenschappelijk bewijs dat geuren echt een afrodisiacum zijn. Het zelfvertrouwen dat de juiste geur je geeft en de aantrekkelijke scheikundige cocktail die het helpt creëren, kunnen natuurlijk wel een echte turn-on zijn.”

6. Hoe probeer je (meerdere) geuren uit in de winkel?

Edwards: “Koop nooit een parfum door alleen aan de flacon te ruiken! Je inhaleert dan enkel de scherpe alcoholgeur en de vluchtige topnoten. Door een geur op je huid te sprayen, reageert hij op de warmte van je lichaam en komt zo tot leven. Wil je verschillende geuren testen? Spray één geur op je rechterpols, een andere op een linker en een in je elleboogholte. Maar onthoud dat drie geuren het maximum is: spray je er meer, dan geraakt je neus in de war…”

  • TIP: Door tussendoor even aan koffiebonen te ruiken, neutraliseer je de geuren en kan je neus wél een nieuwe ronde aan!

7. Waarom ruikt een geur thuis anders dan in de winkel?

Edwards: “Een geur is sterk afhankelijk van de omgeving waarin je hem ruikt. In de parfumerie hangt al een mix van geuren en die beïnvloedt hoe je parfum ervaart. Bovendien staat daar vaak de airco aan, waardoor de temperatuur en vochtigheid anders zijn. Ook zijn we niet lang genoeg in de winkel om alle noten te kunnen ruiken en maakt onze neus ter plaatse alleen kennis met de topnoten.”

8. Hoe bepalen mijn huidtype en haarkleur hoe een parfum ruikt?

Edwards: “De olie in je huid lost geurmoleculen op en houdt ze vast, dus hoe vetter de huid, hoe intenser een geur wordt en hoe langer hij houdt. Blondines hebben vaak een droge huid, waardoor geuren sneller vervliegen, terwijl brunettes juist een huid hebben die rijk is aan natuurlijke oliën en geur dus beter weet vast te houden. Roodharigen hebben een lichte en delicate huid met fijne poriën en een hogere lichaamstemperatuur. Die warmte doet geuren vrij snel vervliegen.”

9. Heeft mijn voeding effect op mijn parfum?

Edwards: “Zeker! Als je weinig vetten eet, is het olieniveau van je huid lager en vervliegt je geur sneller. Ook roken zorgt ervoor dat je parfum minder lang houdt. Pittig gekruid voedsel en een antibioticakuur veranderen de geur van je eigen huid – en daarmee verandert dus ook je parfum.”

10. Wat is het verschil tussen een signature scent en een designergeur?

Edwards: “Een signature scent is een geur waarmee iemand wordt herkend. Sinds Marilyn Monroe bekende dat ze “enkel Chanel N°5 in bed” droeg, associeert iedereen haar met deze geur. Designergeuren zijn dan weer gecreëerd door én gelinkt aan modehuizen of designers, zoals Black Opium van Yves Saint Laurent en Acqua di Giò van Giorgio Armani.”