Contact Klantenservice Winkelzoeker
De ultieme gids om alle haartypes te doorgronden! – Beauty Center

De ultieme gids om alle haartypes te doorgronden!

Gepost op 26/03/2024 in Haar
haartypes

Stijl, golvend, gekleurd of kroezelhaar? Misschien wel dun of dik, vettig of gespleten… Elk haartype verdient een op maat gemaakte verzorgingsroutine. Ontdek hier wat de échte musthaves zijn én alle tips & tricks om jouw coupe te laten stralen!

Start met de analyse van je haartype

Op zoek naar glanzend en gehydrateerd haar? Begin dan met het identificeren! Als je je haartype kent, kun je je haar op de best mogelijke manier verzorgen door dagelijks de juiste shampoos, conditioners, maskers en styling producten te gebruiken. Houdt er wel rekening mee dat de structuur van je haar meerdere keren in je leven kan veranderen!

Ontdek je haartype met het FIA systeem

Een van de meest gebruikte methodes om het haar te analyseren is het FIA systeem. Hiermee kun je in drie stappen je haartype bepalen: textuur, dikte en volume. Het doel? Je haarproducten perfect aanpassen op je haartype en de verzorging ervan!

TIP: wil je je type bepalen? Gebruik dan geen stylingstools of producten op je haar. Hierdoor kan het resultaat anders zijn!

  1. Begin met het wassen van je haar. Dit zal alle restjes stylingproduct verwijderen en je haar zijn natuurlijke vorm teruggeven.

2.       Kam je haar niet na het wassen en laat het aan de lucht drogen.

3.       Is je haar helemaal droog? Dan is het nu tijd om je haartype te bepalen!

Stap 1: structuur van je haar

De structuur geeft aan hoe krullend of steil je haar is. Voor een precieze definitie zijn er vier soorten, van steil tot zeer krullend. Deze bestaan op hun beurt weer uit verschillende subcategorieën in de vorm van letters die je kunt gebruiken om de intensiteit van je krullen aan te geven. Deze zijn ontworpen om je te helpen je haar zo precies mogelijk te definiëren. Bekijk je haar nu aan de hand van de volgende indeling om je structuur te bepalen.

fia-indeling
FIA-Indeling

Stap 2: dikte van je haar

Volgens het FIA-systeem kan haardikte worden onderverdeeld in drie categorieën.

1. Fijn haar (F)

Fijn haar is tussen 0,01 en 0,04 millimeter dik. Als je het tegen het licht houdt, is het nauwelijks zichtbaar. Rol het haar tussen je vingers. Voel je het nauwelijks of voelt het aan als een zijden draadje? Dan is het fijn haar!

2. Middeldik haar (M)

Halflang haar is tussen 0,05 en 0,07 millimeter dik. Je kunt het haar zien als je het tegen het licht houdt. Tussen je vingers ziet het haar eruit als een katoendraad.

3. Dik haar (C)

Dik haar heeft een diameter van ongeveer 0,8 millimeter. Het is altijd mogelijk om dit type haar duidelijk te zien en te voelen.

Stap 3: volume in je haar

Laten we nu eens kijken naar je haardichtheid. Je kunt dit heel gemakkelijk bepalen met de paardenstaart test. Om dit te doen, maak je je paardenstaart zo vol mogelijk en meet je de omtrek met een lint. Afhankelijk van de dikte kun je het volume van je haar in drie categorieën indelen.

Dun (i): je vlecht heeft een omtrek van minder dan vijf centimeter.

Normaal (ii): je vlecht heeft een omtrek tussen de vijf en tien centimeter.

Dicht (iii ): je vlecht heeft een omtrek van meer dan tien centimeter.

Ondanks dat het exacte haartype niet wordt vermeld op haarproducten, worden haarstructuur, dikte en volume vaak wel opgenomen in productbeschrijvingen. Als je je haartype kent, kun je de juiste productkeuzes maken voor jouw haar!

1151042
881059
1243507
1254672
1097233
881031
1114985
947790
1097254
1115041
1264857
1254714
1027534
1156320

Wil je nog meer beautyproducten ontdekken? Neem dan snel een kijkje op onze ICI PARIS XL webshop!