background image
Mijn Winkelmandje
Van hoofd tot hart: zo is een parfum opgebouwd – Beauty Center

Van hoofd tot hart: zo is een parfum opgebouwd

Gepost op 24/08/2017 in Geuren
33_HB_0605

Hoe het komt dat je parfum na een paar uur dragen heel anders ruikt? Dat zijn de verschillende laagjes die vrijkomen. Zo werkt het!

Parfumeurs gebruiken veel verschillende geuringrediënten om een parfum op te bouwen. Ze werken in laagjes om zo het gewenste effect te krijgen. Vanaf het moment dat je een parfum aanbrengt, begint de geur zich te ontwikkelen in verschillende fases. Elke fase bestaat uit een groep geuren of noten, die een verschillende graad van vluchtigheid hebben. Sommige noten blijven 2 uur hangen, andere ruik je tot 24 uur lang.

Hoofdnoten: de eerste indruk

De hoofdnoten (ook wel topnoten genoemd) zorgen voor de eerste indruk die een parfum achterlaat. Het zijn lichte, vluchtige noten die als je als eerste ruikt als je een flacon opent. Hoofdnoten zijn fris, fruitig en soms zoet. Ze vervliegen het snelst, het effect ervan is dus van korte duur. Sommige topnoten verdwijnen zelfs al na 10 minuten. De populairste topnoten zijn citroen, appel, meloen en bes.

Hartnoten: de kern van je parfum

Als de topnoten vervlogen zijn, is het de beurt aan de middel- of hartnoten. Deze zijn rijker en blijven langer aanwezig. Naast prikkelende kruiden en specerijen zoals rozemarijn, nootmuskaat en kardemom, vind je in hartnoten ook vaak bloemen terug zoals jasmijn of gardenia. Deze noten zijn de kern van elke parfumcompositie, ze vormen het dominante thema in je parfum. Ze staan ongeveer een uurtje in de spotlights voordat ze zich mengen met de grond- of basisnoten.

Basisnoten: vastgelegd in je geheugen

De basisnoten vormen de ziel van je parfum. Als fundament binden ze andere ingrediënten samen en creëren zo de geurindruk die in je geheugen blijft hangen. Basisnoten blijven het langst en ruiken het meest intens. Ze dragen een parfum wel 4 uur of langer.

33_AB_MG_0641_1Article tags: geur, parfum